Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Dūles, Gustavo un Čižika vārdu maiņa jau "esot procesā"

Viestura Dūles, Gustavo un Čižika vārdu un uzvārdu maiņa vēl esot procesā, portālam Diena.lv apliecināja viens no partijas Skaistā Nākotne dibinātājiem Gustavo. Domubiedriem, visticamāk, problēmu ar vārda un uzvārda maiņu nebūs, jo, kā atzina Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Zane Golovacka, nekur nav stingri noteikts, kādiem ir jābūt personu vārdiem.

Diena.lv jau rakstījusi, ka V.Dūle ar saviem domubiedriem atteiksies no savu vecāku dotā vārda, lai, pilnīgi šķīstīts, mestos politikas viļņos – dibinātu savu partiju. "Līdzīgi kā jaunstrāvnieki, kas bija pilnīgi avangardiski, vai Rainis; viņi mainīja savus vārdus, arī mēs vienkārši ņemam jaunus vārdus, ko ierakstām arī pasē. Mans vārds turpmāk būs Zuarguss, Gustavo  - Arstarulsmirus, Čižiks - Jurgstulaistus," sacīja V.Dūle.

Par partijas dibināšanu un vārdu maiņu V.Dūle paziņoja augusta beigās – tas nozīmē, ka aptuveni septembra beigās kļūs zināms, vai TM Dzimtsarakstu nodaļa akceptēs partijas veidotāju izvēlētos vārdus. Dzimtsarakstu nodaļas juriskonsulte Z.Golovacka skaidroja, ka Administratīvā procesa likums paredz aptuveni divu mēnešu ilgu lēmuma pieņemšanas procedūru.

Parasti gan Dzimtsarakstu nodaļa mēģina iekļauties vienu mēnesi ilgā laika periodā, lēmumu paziņojot mēnesi pēc tam, kad persona iesniegusi lūgumu par vārda vai uzvārda maiņu Dzimtsarakstu nodaļā.

Z.Golovacka Dienai.lv skaidroja, ka atteikumu parasti ir ļoti maz – visbiežāk tas notiek tādēļ, ka personai nav derīgi personu apliecinoši dokumenti. "Pēc būtības tie vārdi un uzvārdi ir tik dažādi, nav jau arī stingru rāmju, kādiem ir jābūt un kādiem nav jābūt vārdiem," skaidro TM juriskonsulte. Viņa prognozē, ka pozitīvs lēmums būs arī V.Dūles un viņa domubiedru gadījumā, jo nekur nav reglamentēts, kādam ir jābūt vārdam.

Vārda, uzvārda un tautības maiņas likums nosaka, ka vārdu vai uzvārdu var mainīt, ja vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā, kā arī tad, ja persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu.

Uzvārdu iespējams mainīt tad, ja persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu vai persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā. Tāpat tas iespējams, ja persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu.

Vārdu atļauts mainīt arī gadījumos, ja personai mainīts dzimums vai viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas