Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Dzintaru koncertzāles krēslu lietā Kravcovai, Piļkevičam un Filippovam draud bargi cietumsodi; Truksnis uz tiesu neierodas

Apsūdzētajiem Kravcovai, Piļkevičam un Filippovam draud bargi cietumsodi.

Ekonomisko lietu tiesa pagājušajā nedēļā turpināja skatīt krimināllietu par iespējamu krāpšanos ar nodokļiem un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu saistībā ar SIA Dzintaru koncertzāle krēslu iegādi. Tā dēvētajā Dzintaru koncertzāles krēslu iegādes krimināllietā apsūdzētājiem Kristīnei Kravcovai, Denisam Piļkēvičam un Vladimiram Filippovam var draudēt līdz pat desmit gadu ilgi cietumsodi. Savukārt Jūrmalas mērs Gatis Truksnis šajā lietā figurē kā viens no lieciniekiem, kurš nebija ieradies uz tiesas sēdi liecināt, jo neesot par to zinājis. 

Divi liecinieki neierodas

K. Kravcova šajā lietā apsūdzēta pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas (krāpšana lielā apmērā vai organizētā grupā, vai iegūstot narkotiskās vielas, ieročus, munīciju, sprāgstvielas) un pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas (noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija lielā apmērā vai organizētā grupā). D. Piļkēvičs apsūdzēts pēc Krimināllikuma 318. panta trešās daļas (dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, ja tas izraisījis smagas sekas) un 177. panta trešās daļas. Savukārt V. Filippovs apsūdzēts pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas.

13. augusta tiesas sēdē tika nopratināti divi liecinieki šajā krimināllietā, tostarp loģistikas uzņēmuma, kurš nodrošināja kravas transportēšanu, pārstāvis, kurš tajā laikā strādāja šajā uzņēmumā.

Uz tiesas sēdi bija ieradušies tikai divi no četriem uzaicinātajiem lieciniekiem, bet divi pagaidām nezināmu iemeslu dēļ tiesā nebija ieradušies un arī nebija snieguši tiesai nekādu informāciju par neierašanās iemesliem. Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, viens no uzaicinātajiem lieciniekiem ir bijušais Jūrmalas mērs Gatis Truksnis, kurš nebija ieradies uz tiesas sēdi. Sazvanīts telefoniski, G.

Truksnis Dienai pauda, ka viņam nav bijis informācijas par ierašanos tiesā. "Tā man ir pirmā dzirdēšana, ka es esmu uzaicināts kaut kur. Neesmu saņēmis nevienu pavēsti, neko. Tas man ir jaunums no jums, ka esmu uzaicināts. Nav man nekādu ziņu bijis, ka esmu uzaicināts. Pirmo reizi dzirdu," viņš uzsvēra.

Savukārt jautāts, vai bijis uzaicināts sniegt liecības pirmstiesas izmeklēšanas laikā, bijušais Jūrmalas mērs to apstiprināja. "Bija atbraukuši izmeklētāji, un parunājāmies. Bija atbraukuši, šķiet, divi cilvēki, neatceros, izmeklētāji vai kas. Jautāja kaut ko, bet pārsvarā... divas stundas norunājām, bet gandrīz vai ne par ko. (..) Ko es tur varu zināt," pauda G. Truksnis, vēlreiz norādot, ka par uzaicinājumu uz tiesas sēdi viņam nav bijis nekādas informācijas.

Dienai norādīja tiesas pārstāvji, "uz tiesas sēdi [13. augustā] tika aicināti četri liecinieki, no kuriem divi liecinieki neieradās uz sēdi. Šie liecinieki tika aicināti pirmo reizi uz sēdi, tiesai nav ziņu par iemesliem, jo [liecinieki] nav sazinājušies ar tiesu, kā arī par neierašanās iemesliem neinformēja, līdz ar to tiesa atstāja atklātu jautājumu par liecinieku neierašanas iemeslu atzīšanu par ne/ attaisnotu." Visticamāk, tas nozīmē, ka lēmumu par iespējama soda piemērošanu (vai attiecīgi nepiemērošanu) lieciniekiem, kuri tiesā neieradās, tiesa pieņems pēc tam, kad tiks saņemti abu liecinieku paskaidrojumi par neierašanās iemesliem.

Nākamā tiesas sēde nozīmēta šā gada 19. novembrī, kurā tiks turpināta liecinieku pratināšana.

Apsūdzība par 2015. gada notikumiem

Šajā krimināllietā runa ir par 2015. gadā SIA Dzintaru koncertzāle rīkoto krēslu iepirkumu par 516 krēslu iegādi. Šajā iepirkumā uzvarēja Igaunijā reģistrēts uzņēmums Tooner master, neraugoties uz to, ka divi citi pretendenti šajā iepirkumā bija iesnieguši piedāvājumu, kas bija aptuveni uz pusi lētāks nekā Tooner master piedāvājums.

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju minētos krēslus sākotnēji nopircis uzņēmums Amber X (šobrīd nav pieejama informācija par to, kur šis uzņēmums reģistrēts) no kāda ASV uzņēmuma (tiesas sēdē nebija minēts konkrēts uzņēmums) un pēc tam ar Tooner master starpniecību pārdeva Dzintaru koncertzālei.

Iepriekšējā tiesas sēdē visas sēdes garumā tika pratināti četri liecinieki (bijušie un esošie Dzintaru koncertzāles darbinieki) – Ieva Studente, Sandris Ansfelds, Kristīne Kalniņa un Inese Strazdovska.

Apsūdzētais D. Piļkēvičs 2015. gadā bija Dzintaru koncertzāles tehniskais direktors un Iepirkumu komisijas priekšsēdētājs (valsts amatpersona), savukārt K. Kravcova strādāja uzņēmumā Amber X.

Pēc būtības D. Piļkēvičam tiek inkriminēts tas, ka viņš, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, kopā ar savu laulāto K. Kravcovu rīkotā iepirkuma laikā no Dzintaru koncertzāles izkrāpis naudu (būtībā iepirkuma rezultāts jau pirms iepirkuma izsludināšanas ticis sarunāts un izplānots tā, lai tajā uzvar Tooner master).

No Sandra Ansfelda (Dzintaru koncertzāles Saimniecības daļas vadītājs) sniegtajām liecībām varēja noprast, ka K. Kravcovas iesaiste minētajās darbībās saistīta arī ar to, ka viņa esot gatavojusi iepirkuma piedāvājuma dokumentus no Tooner master puses.

Savukārt par K. Kravcovas apsūdzību daļā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju tiesas sēdē informācija neizskanēja, bet par šo lietu un iespējamajām noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas darbībām jau iepriekš ir publicēta informācija medijos, no kuras var noprast, ka drīz pēc tam, kad Dzintaru koncertzāle nopirka krēslus no Tooner master, uzņēmums Amber X Itālijā iegādājās jaunu automašīnu Lexus RX450H, kuru lietojusi pati K. Kravcova.

Jau vēstīts, ka Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) amatpersonas sakarā ar nodokļu izkrāpšanas shēmu 2020. gada jūlijā veica procesuālās darbības Dzintaru koncertzālē. Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, noskaidrots, ka noziedzīgs grupējums veica nelikumīgas darbības krēslu piegādē koncertzālei. Uzņēmums veicis fiktīvu krēslu piegādi kādam ārvalstu uzņēmumam, kurš savukārt krēslus publiskā iepirkuma konkursa rezultātā piegādāja pasūtītājam – koncertzālei.

Uzņēmums deklarēja pievienotās vērtības nodokli (PVN) ar 0% likmi, nevis 21%, kā tas būtu, ja krēslu piegāde tiktu veikta Latvijas darījumu partnerim. Minētais fakts norāda, ka darījumam ir fiktīvs raksturs, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, kā arī slēptu saistību starp konkursa izsludinātāju un patieso preču piegādātāju. Uzņēmums pēc fiktīvā darījuma par, iespējams, noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem iegādājās automašīnas Lexus RX.

Uzsāktajā kriminālprocesā NMPP darbinieki veica sešas kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, transportlīdzekļos un birojos. Kratīšanu laikā atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi. Tika aizturētas trīs personas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas