Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ebela par mācību maksu privātskolā: Beidzot varu prasīt arī kaut ko saviem bērniem

Jūrmalas mēra Romualda Ražuka sieva, kas ir arī organizācijas Glābiet bērnus vadītāja, Inguna Ebela vairākkārt lūgusi domei daļēji kompensēt bērnu mācību maksu privātskolā. "Es prasu naudu, kas man pienākas, bet guļ pašvaldībās šuplādēs," viņa saka.

"Valsts paredz konkrētu naudas summu katram skolēnam, kura tad arī viņam seko. To es pieprasīju no pašvaldības. Domei būtu jāmaksā daļa, kas pienākas skolēnam, un vecākiem jāsedz starpība," uzskata I.Ebela.

Iesniegumus viņa rakstījusi trīs reizes. Pirms pāris gadiem viņai atbildēts, lai domē iesniedz rēķinus par izdevumiem. Pēdējo iesniegumu rakstījusi mēram Raimondam Munkevicam, uz kuru atbildi nav saņēmusi.

Vaicāta, vai rakstīs vēlreiz, viņa saka: "Savam vīram? Varbūt arī rakstīšu." Tomēr pašreizējais pilsētas mērs R.Ražuks par iesnieguma rakstīšanu jau sākumā esot bijis noraidošs. Neko vairāk par nepatikšanām pretī nedabūsi, viņš sievai teicis.

"Bet manī bija tāds protesta gars. Tas ir tāpat, kā ar retoriskiem jautājumiem. Mēs negaidām atbildi, bet gribam likt kādam aizdomāties," skaidro I.Ebela. Vairākus gadus darbojoties Glābiet bērnus, beidzot varot kaut ko prasīt arī saviem bērniem.

I.Ebelas un R.Ražuka vecākais bērns Latvijas Starptautisko skolu jau ir absolvējis, jaunākajam jāmācās vēl pāris gadu. Mācības šajā skolā izmaksā aptuveni līdz 25 000 eiro (17 500 latu) par vienu mācību gadu, noskaidrojusi Neatkarīgā.

Jūrmalas domes izglītības nodaļas vadītāja Aīda Paipere skaidro, ka naudas piešķiršana privātskolām ir brīva pašvaldības izvēle. Jūrmalas dome šādus maksājumus nesedz.

"Tā ir brīva pašvaldības izvēle - piešķirt naudu privātskolai vai nē. Ja pašvaldība ir bagāta, viņa to var darīt. Turklāt, vecākiem pastāv izvēle - laist bērnu valstij piederošā skolā vai arī privātskolā un maksāt pašiem."

Kā skaidro Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Dace Jansone - Klasiņa, Starptautiskā skola nevar pretendēt uz valsts finansējumu, jo tās programma nav akreditēta Latvijā. Tāpēc uz šīs skolas bērniem neattiecas princips "nauda seko skolēnam".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas