Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Ebolas vīruss Latviju vēl neapdraud

Iespējamās Ebolas vīrusa infekcijas saslimšanas jau skārušas tādas Eiropas valstis kā Vāciju un Austriju, jauna saslimšana reģistrēta arī ASV. Tomēr iespēja, ka Ebolas vīruss varētu nonākt līdz Latvijai, vēl ir pietiekami zema, portālam Diena.lv uzsvēra Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Ja kāds ar nāvīgo vīrusu saslimušais tiktu reģistrēts Latvijā, analīžu rezultātus sūtītu uz Zviedriju un tālāka rīcība būtu zināma divu dienu laikā. Tikmēr slimnieks atrastos SPKC, kur viņam tiktu norīkota izolācija un veiktas pārbaudes. Latvijā dziļāku slimības izpēti neveic – to dara vien aptuveni septiņās slimnīcās pasaulē.

Iespējamību, ka bīstamā vīrusa infekcija varētu nonākt arī pie mums, pazemina arī tas, ka Latvijai nav tiešo avioreisu ar valstīm, no kurām izplatās infekcija - Gvineju, Libēriju, Sjerraleoni un Nigēriju. Ja kāds Latvijas iedzīvotājs tomēr būs lidojis uz kādu no tām, dodoties atpakaļ, viņam būs jāiziet ārsta pārbaude – ja konstatēs paaugstinātu ķermeņa temperatūru, būs jāpaliek uz ilgākām pārbaudēm.

Arī pēc atlidošanas 21 dienu ir nepieciešams novērot savu veselību. "Vienkāršam tūristam slimību iegūt būtu ļoti sarežģīti, taču neviens nevar garantēt, vai viņš mazgā rokas, izvairās no cieša kontakta ar savvaļas dzīvniekiem, nav saskāries ar kāda slima cilvēka ķermeņa šķirdumu," norāda Perevoščikovs.

Lai nepieciešamības gadījumā ārsti Latvijā tomēr spētu reaģēt ātri un operatīvi, SPKC padziļināti izglīto ģimenes ārstus, slimnīcas un to personālus.

Jāatgādina, ka ar vīrusu nav iespējams saslimt pieskaroties naudai vai pārtikai, tāpat arī, atšķirībā no citiem vīrusiem, Ebola vīruss neizplatās pa gaisu un ar to var saslimt tikai veidojot kontaktu ar slimu cilvēku. Tomēr SPKC epidemiologi iesaka atlikt nebūtiskus ceļojumus uz Ebolas vīrusslimības skartajām Āfrikas valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas