Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Eiropā stiprākā politiskā grupa nav pieprasītākā Latvijā

Tiem astoņiem Latvijas pārstāvjiem, kuriem 24. maijā vēlētāji uzticēs Eiropas Parlamenta (EP) deputāta mandātu, būs jāizvēlas, kurā EP politiskajā grupā darboties. To pārstāvji jau tagad uzrunā dalībvalstu politiskos spēkus, kuriem ir potenciāls iekļūšanai Eiropas Parlamentā, jo deputātu izvēles iespaido arī EP grupu svaru. Latvijas labējie politiķi prognozē, ka arī pēc vēlēšanām ietekmīgākā būs Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) grupa, ar kuru visnopietnāk konkurē Eiropas Parlamenta sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupa, trešdien raksta laikraksts Diena.

Dalība ietekmīgākajā grupā paver arī lielākas iespējas iespaidot procesus. Aptaujājot politiskos spēkus, redzams, ka to intereses sadalās plašākā spektrā. Nevar izslēgt, ka, līdzīgi kā pēc iepriekšējām vēlēšanām, arī tagad grupas izvēli noteiks tas, kuru deputātu no konkrētās partijas ievēlēs. Toreiz no Saskaņas centra saraksta ievēlētais Aleksandrs Mirskis (tagad Alternative) aizgāja uz EP sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupu, bet Alfrēds Rubiks (LSP), kurš startēja no tā paša saraksta, izvēlējās Eiropas Apvienoto kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku grupu.

ZZS varētu būt viens no politiskajiem spēkiem, kur grupas izvēli noteiks tas, kuru kandidātu ievēlēs, jo apvienībā ir domu dažādība. Ja saraksta līdera Andra Bērziņa publiskie izteikumi liecina par vēlmi strādāt Tautas partijas grupā, tad Iveta Grigule, kura savulaik rīkoja kampaņu pret eiro ieviešanu Latvijā, sliecas uz konservatīvo un reformistu grupu. Viņa atsaucas uz Latvijas Zemnieku savienības konservatīvo ideoloģiju. Grigule gan apgalvo, ka lēmums tikšot pieņemts kopīgi. ZZS sarakstā ir arī Kārlis Seržants, kurš pārstāv Latvijas Zaļo partiju un atzīst, ka teorētiski "zaļajiem" būtu jādarbojas Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupā, bet tagad tajā ir Tatjana Ždanoka (ievēlēta no PCTVL). Viņš paļausies uz ZZS valdes lēmumu. Vairāku citu partiju pārstāvji gan atgādina, ka Latvijas Zaļā partija ideoloģiski atšķiras no Eiropas "zaļajiem".

Noskaidrojot EP vēlēšanām pieteikto partiju viedokli, redzams, ka vislielākā interese ir par Eiropas konservatīvajiem un reformistiem, kurus tagad pārstāv Roberts Zīle (NA). 

Vienotība arī vēlēšanu programmā norāda uz piederību Tautas partiju grupai, kurā tagad jau ir četri tās deputāti. Citu politisko spēku pārstāvji savu atturību pret šo grupu skaidroja ar tās liberalizēšanos, kā arī saskata tajā Eiropas federālisma tendences. 

Plašāk lasiet Ināras Egles rakstā Eiropā stiprākā nav pieprasītākā Latvijā trešdienas, 23.aprīļa, laikraksta Diena 4.-5.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas