Eiropas dienas brančā šefpavāri dalībniekus cienāja ar deviņiem ēdieniem – somu veģetāro zupu, dāņu vaniļas pudiņu, slovāku siera kūku ar bezē, ungāru iecienīto vistu paprikas mērcē ar galušku, spāņu "vizītkarti" – paelju un gaspačo zupu.
"Šī diena, kurā vairāk kā 500 miljoni eiropiešu atzīmē Eiropas telpas vienotību un mieru, ir svētki arī Latvijai, kas jau kopš 20. gadsimta sākuma kā neatkarīga valsts ir piederīga Eiropai. Tādas pamatvērtības kā savstarpējā cieņa un solidaritāte, demokrātija un sadarbība ir ļāvušas Eiropai attīstīties un vairot savu labklājību kopš 1950. gada 9. maija, kad ar Francijas ārlietu ministra Roberta Šūmana vēsturisko deklarāciju tika likti pamati Eiropas Ogļu un tērauda kopienai, kas attīstoties kļuva par Eiropas Savienību. Nu jau vairāk kā 20 gadus arī Latvija ir atgriezusies Eiropas telpā kā suverēna valsts un jau 11 gadus esam pilntiesīga Eiropas Savienības dalībvalsts. Taču vēl joprojām ir daudz jauna, ko varam uzzināt par saviem draugiem un partneriem citur Eiropā, to paražām, kultūru un tradīcijām. To arī šodien novēlu visiem Eiropas dienas dalībniekiem," atklājot Eiropas dienas branču teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.
Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis sveica klātesošos svētkos un uzsvēra, ka Eiropas dzimšanas dienas svinības ir iespēja daudz labāk iepazīt Eiropas Savienības nozīmi. Kā arī izprast to, ka Briselē pieņemtie lēmumu nav tikai birokrātiski procesi, bet reāls pienesums ikvienam Eiropas pilsonim.
Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere Eiropas dienas branča laikā teica: "Gadsimtu gaitā esam iepazinuši dažādu valstu virtuves. Līdz beidzot esam atgriezušies tur, kur mums jābūt – Eiropā. Turklāt, kā teicis rakstnieks Bernards Šovs – nav patiesākas mīlestības kā mīlestība uz ēdienu". Savukārt Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis savā uzrunā norādīja, ka, iepazīstot Eiropas virtuvi, novērtējam arī latviešu virtuves unikalitāti.
Pasākuma laikā ēdienus gatavoja un apmeklētājiem servēja pašmāju šefpavāri – Valtera Restorāns vadītājs Valters Zirdziņš, kulinārijas entuziasts un spāņu kultūras centra Seneca direktors Havjers Fernandess Krūzs, restorāna Madride šefpavārs Hasinto Aires Fernandes, kā arī Rimi veselīgas ēšanas kustības Akāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis. Viņi ikvienam piedāvāja iespēju nogaršot pēc autentiskas receptes gatavotu ungāru, slovāku, dāņu, somu, spāņu un citus Eiropas Savienības dalībvalstu tradicionālos ēdienus.