Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ekonomists: nākamā gada budžets jāveido, balstoties uz ļoti konservatīvām prognozēm

2012.gada budžets jāveido, balstoties uz ļoti konservatīvām prognozēm, cerot, ka arī tās nav pārāk optimistiskas, uzsvēra Swedbank galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks. 
Viņš norādīja, ka nākamā gada budžeta veidošanā jābūt ļoti piesardzīgiem, ņemot vērā situāciju pasaules ekonomikā.

"Tas, ka atsevišķas valstis jau pietuvojušās recesijai, rada ļoti lielus riskus arī mums. Iespējams, tas Latvijai uzreiz netrāpīs, jo izaugsme arī gada trešajā ceturksnī varētu būt ļoti laba, bet gada beigās un nākamā gada sākumā tas var atsaukties arī uz mums. Riskanti un kļūdaini būtu veidot budžetu, balstoties uz pirmā pusgada negaidīti labajiem rādītājiem ekonomikā," uzskata Kazāks.

Taujāts, vai Latvijas Bankas nosauktie 100-130 miljoni latu budžeta konsolidācijai ir minimālais apjoms, viņš norādīja, ka negribētu teikt - minimālais vai maksimālais -, bet vajadzētu būt ļoti piesardzīgiem.

Viņaprāt, būtu vieglprātīgi runāt par mazāku konsolidācijas apjomu, nekā iepriekš plānots, jo, ja pasaules ekonomika atkal ieslīgs recesijā, nākamā gada sākumā budžets būs jāver vaļā, un tā būs izvēle par eiro 2014.gadā.

"Nākamā gada budžetam ir jābūt pēc iespējas labākam, lai potenciālās korekcijas gada sākumā nav dramatiskas," uzsvēra Swedbank eksperts.

2012.gada budžeta deficītu nedrīkst plānot lielāku par 2,5% no kopprodukta (IKP). Jo tuvāk deficīts būšot 3% no IKP, jo mazākas būšot iespējas manevrēt, ja kaut kas ekonomikā mainās uz slikto pusi.

Tā kā nākamā gada budžets ir jaunievēlētās Saeimas viens no steidzamākajiem darbiem, Kazāks cer, ka Saeima pilnvērtīgu darbu sāks uzreiz - vēlākais, ar pirmo dienu. 

Kazāks pauda cerību, ka ievēlētie deputāti jau tagad mācās, lasa likumdošanu, uzdod jautājumus. "Man kā vēlētājam ļoti negribētos, lai deputāti lēnām sāk iešūpoties un tikai ap Jāņiem saprot, kas jādara. Darbam jāsākas tūlīt," teica Kazāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas