Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Eksperiments: Pieaugušie labprāt palīdz nepilngadīgajam nopirkt alkoholu

Stundas laikā septiņas sidra skārdenes – ar šādu rezultātu noslēdzās portāla Diena.lv veiktais eksperiments, kurā 14 gadus vecā Marta pie kādas nelielas Maximas Rīgas centrā lūdza garāmejošajiem pieaugušajiem iegādāties alkoholu. Arī Iekšlietu ministrijas (IeM) sniegtā informācija liecina, ka gadījumi, kad pieaugušie nepilngadīgajiem palīdz iegādāties alkoholu, nav retums, jo šogad par to sastādīti 70 protokoli.

Marta alkoholu lūdza iegādāties visdažādākā vecuma sievietēm un vīriešiem, taču eksperiments pierādīja, ka sievietes ir krietni vien neatsaucīgākas - tikai viena palīdzēja iegādāties alkoholu. Kāda no uzrunātajām sievietēm Martai pat aizrādīja, ka "alkohols ir kaitīgs". Atsacīja arī kāds aptuveni 25 gadus vecs puisis, kurš atjokoja, ka "karma viņam par šādu gājienu noteikti atspēlētos".

Taču ievērojami atsaucīgāki bija vīrieši – viens no tiem meitenei pat ieteica iegādāties zemeņu sidru, jo tam šobrīd Maximā ir atlaide. Tie lielākoties bija 30 līdz 40 gadus veci vīrieši un to ārējais izskats liecināja, ka viņi paši mēdz aizrauties ar alkohola lietošanu. Viņai palīdzēt vēlējās arī kāds nepilngadīgs puisis, taču pārdevēja viņam lūdza uzrādīt personu apliecinošus dokumentus un pirkums neizdevās.

Šāda pieaugušo izpalīdzēšana ar alkoholisko dzērienu iegādi ir liela problēma, uzskata narkoloģe Astrīda Stirna. Aptaujās, kurās piedalījušies nepilngadīgi jaunieši, tie apliecinājuši, ka bez problēmām paši varot iegādāties alkoholu, turklāt viens no izplatītākajiem ceļiem – palīdzības lūgšana svešiem cilvēkiem uz ielas, kā arī draugiem, kuri jau sasnieguši 18 gadu vecumu. Narkoloģe uzskata, ka ar šo problēmu nebūs iespējams cīnīties, ja nemainīsies sabiedrības un tieši pieaugušo attieksme.

"Es saprotu, ka vienaudži vai draugi pērk, jo to vēl varētu izskaidrot ar to, ka viņi paši tā dara. Bet grūti ir saprast, ka pieaugušie pērk nepilngadīgajiem alkoholu. Vēlētos pajautāt viņiem, vai viņi gribētu, ka viņu bērniem šādi pērk alkoholu," pauž narkoloģe. Viņasprāt, ar to iespējams cīnīties, izglītojot sabiedrību, turklāt jāstrādā ne tikai ar pašiem jauniešiem, bet arī pieaugušajiem. 

Par alkoholisko dzērienu iegādāšanu nepilngadīgajiem iestājas administratīvā atbildība pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 172. panta. Tas nosaka, ka par nepilngadīgā iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā piemērojams naudas sods no divdesmit pieciem līdz simt latiem. Par nepilngadīgā novešanu līdz dzēruma stāvoklim piemērojams naudas sods no piecdesmit līdz divsimt piecdesmit latiem.

Savukārt par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nodošanu nepilngadīgā rīcībā tā, ka šīs vielas kļuvušas nepilngadīgajam brīvi pieejamas lietošanai, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz simt latiem.

Iekšlietu ministrijas informācijas centra sniegtie statistikas dati par sastādīto protokolu skaitu un pieņemtajiem lēmumiem par administratīvā soda piemērošanu, liecina, ka par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nodošanu nepilngadīgo rīcībā šogad 70 personām sastādīti protokoli. 58 personām par šo pārkāpumu piemērots administratīvais sods.

Par nepilngadīgā iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā 55 personām sastādīti kopumā 58 protokoli – vienai un tai pašai personai gada laikā var tikt sastādīti vairāki protokoli. Administratīvais sods piemērots 54 personām. Savukārt par nepilngadīgā novešanu līdz dzēruma stāvoklim sastādīti 16 protokoli 16 personām, no kurām visas saņēmušas arī administratīvo sodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas