Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Kinologs Ivo Svenne norāda, ka rūdīti zagļi spēj tikt galā arī ar suņiem - neviens suns nav nenobiedējams

Eksperts: Rūdīti zagļi tiek galā arī ar suņiem

Statistika liecina, ka Latvijā pērn notikušas 2286 zādzības no mājokļiem - pirmajā brīdī tas var nešķist tik daudz, taču tas ir aptuveni tikpat, cik iedzīvotāju ir Aucē. Vai risinājums ir nikns, pie ķēdes piesiets sargsuns? Apdrošinātāju Gjensidige Latvija pētījumā secināts, ka teju katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs uzskata tieši tā.

"Lai gan vairums pētījumos aptaujāto Latvijas iedzīvotāju savu mājokli uzskata par svarīgāko tiem piederošo īpašumu, gandrīz katrs ceturtais nedara neko, lai to pasargātu pret zādzībām," noskaidrots aptaujā.

Nelielā interese par mājokļa drošību visbiežāk saistās ar to, ka cilvēkiem nav nācies iepriekš saskarties ar sava īpašuma apzagšanu.

Cilvēki gan mācās no savām kļūdām un par mājokļa apsargāšanu domā, ja ir bijusi negatīva pieredze pagātnē. 44% aptaujāto paļaujas, ka drošas atslēgas vai īpašuma apdrošināšana garantēs mājokļa drošību, taču 23% jeb vairāk nekā 400 000 Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka sargsuns ir ļoti efektīvs aizsardzības paņēmiens, secina apdrošinātāja veiktā aptauja.

Kinologi un policijas pārstāvji apstiprina, ka suns neapšaubāmi var palīdzēt aizbaidīt zagļus un suņi aizvien tiek iegādāti drošības nolūkos, taču mūsdienās iedzīvotāji lielākoties suņus uztver kā ģimenes locekļus nevis kā sargus.

Tā, piemēram, kinologs un suņu dresētājs Ivo Svenne ir novērojis, ka cilvēki aizvien retāk izvēlas dresēt suni apsardzībai.

Eksperta pieredze liecina, ka mūsdienās drīzāk suņi tiek apmācīti, lai būtu paklausīgi mājdzīvnieki. "Tas ir skaistais amerikāņu stāsts par skaistu ģimeni ar bērniem, māju un suni - cilvēki iegādājas suni mīļuma un ģimeniskuma, nevis drošības apsvērumu dēļ," portālam Diena.lv norāda Svenne un turpina: "Jā, joprojām laukos ir saglabājušās tendences turēt suni kā mājas sargu, taču manā klientu lokā suns ir cilvēka labākais draugs un mīlulis, nevis, pirmkārt, sargs."

Svenne norāda, ka sargsuns nav ne efektīvs, nedz arī neefektīvs paņēmiens mājokļa sargāšanā, jo ikvienu suni var nobiedēt -

rūdītākie un nopietnākie zagļi, kas ir sava aroda pratēji, mēdz pielietot skarbas metodes, piemēram, iepūš dzīvniekam acīs matu laku vai citādā veidā neitralizē mājas sargu.

"Savukārt nevēlams dzērājs, kas staigā pa pagalmu, ir ļoti efektīvi nobiedējams ar suņa palīdzību, ar to suns viegli tiek galā," pēc klientu stāstītā secina suņu dresētājs.

Arī apdrošinātāju novērojumi liecina, ka sargsuņus efektivitātes ziņā mājās pamazām aizstāj elektroniskie drošības līdzekļi - signalizācija, videonovērošana, elektroniskie seifi un tamlīdzīgi.

"Pirms dažiem gadu desmitiem iespēju, kā pasargāt savu māju vai dzīvokli no nevēlamiem viesiem, bija ievērojami mazāk, tāpēc suņa turēšana bija viens no efektīvākajiem un pieejamākajiem veidiem. Šī iemesla dēļ nav jābrīnās, ka daļa cilvēku joprojām nevar iztēloties māju bez četrkājainajiem draugiem," saka Gjensidige Latvija Atlīdzību nodaļas vadītājs Aleksejs Kozirs.

Uz jautājumu par kinologa personīgo attieksmi pret suņiem pie ķēdes, Svenne atbild: "Nav neviena iemesls, kāpēc suns būtu jātur pie ķēdes. Kāds tur sargs pie ķēdes? Visbiežāk, ja kādam no maniem klientiem ir šāda pieeja mājdzīvniekam, no manas puses seko trīs stundas gara lekcija, kādēļ tā nevajadzētu darīt."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas