Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

EM: Šis gads bijis spraiga darba un aktīva dialoga gads

Šis gads Finanšu ministrijas darbības vērtējumā bijis spraiga darba un aktīva dialoga gads - sadarbībā ar uzņēmējus pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām izstrādāta virkne normatīvo aktu, dialogā ar kaimiņvalstīm risināti aktuālie ekonomiskās sadarbības un lielo enerģētikas projektu attīstības jautājumi, sarunās ar Latvijas uzņēmējiem svarīgo partnervalstu valdībām un Eiropas Komisiju meklēti jauni noieta tirgi, piesaistītas investīcijas un atvieglota starpvalstu sadarbība, portālam Diena.lv skaidroja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

Nākamgad Ekonomikas ministrijas galvenie uzdevumi paliks nemainīgi - veicināt tautsaimniecības konkurētspēju un veidot priekšnoteikumus veiksmīgai pārejai uz efektīvāku ražošanas līmeni un augstāku produktivitāti, portālu Diena.lv informēja ministrijas pārstāve Evita Urpena.

Ekonomikas ministrija šogad ir izstrādājusi Latvijas nacionālo reformu programmu ES 2020 stratēģijas īstenošanai, veikusi pasākumus un sniegusi atbalstu komersantiem uzņēmējdarbības uzsākšanas un attīstības veicināšanai. Sadarbībā ar uzņēmēju nevalstiskajām organizācijām pilnveidota uzņēmējdarbības vide, tādējādi panākot ievērojamu progresu uzņēmējdarbības vides novērtējumā, starptautiskajā pētījumā Doing Business, ieņemot 21.vietu starp 183 pasaules valstīm, teikts ministrijas paziņojumā.

Ministrijā norādīja, ka ir izstrādātas arī vairākas jaunas atbalsta programmas uzņēmēju konkurētspējas celšanai, kā arī, pārdalot ES fondu finanšu līdzekļus, rasts papildu finansējums tām programmām, kuru ietvaros sniegtais atbalsts šobrīd uzņēmējiem ir visatbilstošākais. Šogad valsts atbalsta programmās sniegts nozīmīgs atbalsts uzņēmējdarbības sākšanai un tālākai attīstībai. Līdz 2011.gada beigām atbalsta programmu ietvaros apstiprināti komersantu projekti par 428 miljonu latu, kas ir 82% no Ekonomikas ministrijas pārziņā esošo programmu kopējā finansējuma - 525 miljonu latiem.

Nolūkā sekmēt Latvijas divpusējās ekonomiskās attiecības ar Latvijas komersantiem svarīgām partnervalstīm, 2011.gadā tika organizētas Latvijas - Azerbaidžānas, Latvijas - Krievijas un Latvijas - Ukrainas starpvaldību komisiju sēdes, kā arī organizētas vairākas ekonomikas ministra un uzņēmēju vizītes ārvalstīs un uzņemtas vairākas ārvalstu delegācijas.

Enerģētikas jomā 2011.gadā īstenotas aktivitātes lielo starpvalstu projektu attīstībā, veiktas izmaiņas līdzšinējā politikā, kā arī izstrādāts stratēģijas projekts enerģētikas politikas attīstībai periodam līdz 2030.gadam - Enerģētikas stratēģija 2030. 2011.gadā īstenoti nozīmīgi pasākumi lielo starpvalstu projektu attīstībā enerģētikas sektorā.

Valsts pārvaldes efektivitātes uzlabošanai Ekonomikas ministrija 2011.gadā veikusi aktivitātes administratīvā sloga samazināšanai uzņēmējiem, valdība akceptējusi akciju sabiedrības Citadele banka un akciju sabiedrības Parex banka pārdošanas stratēģijas, kā arī izstrādātas divas koncepcijas valsts kapitālsabiedrību pārvaldības efektivitātes celšanai.

Ekonomiskā izaugsmes tālākai sekmēšanai 2012.gadā plānots izstrādāt un sākt īstenot ilgtspējīgu, 21.gadsimta prasībām atbilstošu industriālo politiku dažādu tautsaimniecības nozaru attīstībai, uzlabojot finansējuma pieejamību un sekmējot uzņēmēju konkurētspēju, apstiprināt Enerģētikas stratēģiju 2030, panākt vienošanos par reģionāla sašķidrinātās gāzes termināla būvniecības vietu un labvēlīgu EK lēmumu par projekta līdzfinansēšanu, kā arī apstiprināt Būvniecības likumu, nozīmīgi samazinot administratīvo slogu būvniecībā un pilnveidojot būvniecības speciālistu kvalifikācijas sistēmu.

Valsts pārvaldes efektivitātes uzlabošanai 2012.gadā tiks turpināts darbs pie uzņēmējdarbības vides tālākas pilnveidošanas un administratīvo šķēršļu mazināšanas, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldības efektivitātes celšanas, kā arī pie akciju sabiedrības Citadele banka un akciju sabiedrības Parex banka pārdošanas stratēģijas īstenošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas