Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

EP dod zaļo gaismu vienotajai banku uzraudzības sistēmai

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien deva zaļo gaismu Eiropas Savienības (ES) banku pārraudzības sistēmai. Līdz ar to no 2014.gada septembra 150 ES lielākās bankas tieši uzraudzīs Eiropas Centrālā banka, portālam Diena.lv pavēstīja EP Informācijas biroja preses sekretāre Marta Rībele.

Deputāti panāca lielāku sistēmas pārredzamību un demokrātisko kontroli, kā arī uzdeva Eiropas Banku iestādei izstrādāt vadlīnijas dalībvalstu banku uzraudzītājiem.

Eirozonas valstīm dalība sistēmā būs obligāta, pārējās ES valstis tai varēs pievienoties brīvprātīgi. Vienlaikus EP deputāti strikti pieprasa tādu lēmumu pieņemšanas modeli, kas ļauj ne-eirozonas valstīm iesaistīties kā līdzvērtīgiem partneriem.

Kaut dalībvalstis jauno sistēmu principiāli atbalstīja jau aprīlī, EP un ECB bija jāvienojas par ECB kā vienotā uzrauga darbības pārredzamību un kontroles iespējām. Jaunā sistēma ievērojamu daļu uzraudzības pilnvaru no dalībvalstīm nodod ES līmenī. Tāpēc EP un dalībvalstu parlamenti pieprasīja nodrošināt atbilstošu jaunā uzrauga demokrātisko kontroli. 

Saskaņā ar pieņemto un jaunajiem tiesību aktiem pievienoto EP un ECB vienošanos, Parlamentam būs pieeja nepieciešamajai informācijai, tai skaitā - "visaptveroši un skaidri [Uzraudzības padomes sanāksmju] ieraksti, ļaujot iedziļināties diskusijās, kā arī izskaidrots lēmumu saraksts". Savukārt Uzraudzības padomes vadītājam būs regulāri jāatskaitās EP.

EP kopīgi ar ES Padomi būs tiesības lemt par Uzraudzības padomes vadītāja un tā vietnieka iecelšanu un atbrīvošanu no amata. Tāpat Parlaments varēs iniciēt pārbaudes par iespējamajam problēmām uzrauga darbā. Uz EP deputātu rakstiskajiem jautājumiem uzraugam būs jāatbild nekavējoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas