Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Februārī depozīta sistēmā nodoto iepakojumu īpatsvars bija 85%

Šī gada februārī tirgū laisti 26,8 miljoni depozīta iepakojumu, bet nodoti 22,7 miljoni, tādējādi atgriešanas rādītājam sasniedzot 85%, informē SIA Depozīta iepakojuma operators (DIO) pārstāvji.

DIO norāda, ka patlaban vislabākie atgriešanas rādītāji novērojami atkārtoti uzpildāmajam (AU) stikla iepakojumam - gada pirmajos divos mēnešos atgriezti apmēram 97% tirgū laistā AU stikla iepakojuma.

Analizējot atgriešanas rādītājus dažādās produktu grupās, pirmajā vietā ierindojas alus iepakojums (91%), kuram seko limonādes (89%) un ūdens iepakojumi (84%).

Tāpat DIO pārstāvji min, ka, iestājoties siltākam laikam, būtiski auguši nodoto iepakojumu apjomi - ja, piemēram, aizvadītā gada decembrī dienā tika atgriezti vidēji 730 000 depozīta iepakojumu, tad šī gada martā nodoto iepakojumu īpatsvars dienā pieaudzis par 19%, sasniedzot 869 000.

DIO rīcībā esošie dati liecina, ka jaunā un paplašinātā depozīta sistēmas tvēruma produkcija februārī veidoja apmēram pusmiljonu iepakojumu - tirgū līdz šim pārsvarā laisti dažādi stiprie alkoholiskie kokteiļi, kā arī pirmie sīrupa iepakojumi un citi alkoholiskie dzērieni PET un skārda iepakojumā.

DIO paredz, ka līdz ar aprīlī jaunā tvēruma marķēto produktu īpatsvars būtiski pieaugs.

DIO norāda, ka pērn, paplašinot iepakojuma atgriešanas iespējas, pilnveidots arī taromātu tīkls, un šobrīd kopējais taromātu skaits Latvijā sasniedzis 1100. Pērn kopumā depozīta sistēmā nodoto iepakojumu skaits pārsniedzis 300 miljonus.

"Esam gandarīti par sabiedrības aktīvu iesaisti depozīta sistēmā - tas liecina par iedzīvotāju pieaugošo atbildības sajūtu un rūpēm par tīrāku vidi mums un nākamajām paaudzēm," komentē DIO valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Jau vēstīts, ka 2022.gada 1.februārī Latvijā darbību sāka depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem. Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt DIO.

Līdz šā gada 1.janvārim depozīta sistēmā varēja nodot stikla, PET un metāla bezalkoholisko, visu veidu alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Savukārt kopš 2023.gada depozīta sistēmā var nodot arī sīrupa un alkoholisko kokteiļu, kas veidoti uz spirta bāzes (ar alkohola saturu līdz 15%), stikla, plastmasas (PET) un skārdeņu iepakojumus, kā arī visu veidu alkoholiskos dzērienus PET pudelēs vai skārdenēs, kas ir marķēti ar Latvijas depozīta zīmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas