Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Finansējuma trūkuma gadījumā apturēs Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukciju

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas ārkārtas sēdē šodien akceptēts lēmums par vienu miljonu latu palielināt finansējumu Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcijai. Būvniecības līgumā tiek plānots paredzēt nosacījumu, ka finansējuma trūkuma gadījumā būvdarbi tiks pārtraukti.

Tā kā patlaban izstrādātā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcijas būvprojekta izmaksas varētu pārsniegt prognozētos 17 miljonus latu, Rīgas dome piešķirs papildu finansējumu viena miljona latu apmērā, līdz ar to patlaban muzeja rekonstrukcijai paredzētais finansējums ir 2,4 miljoni latu, ieskaitot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļus 1,2 miljonu latu apmērā.

Rīgas domes Īpašuma departamenta Būvniecības pārvaldes priekšnieks Rihards Rusins šodien skaidroja, ka ar kopumā 2,4 miljoniem latu būs pietiekami, lai varētu sākt muzeja rekonstrukcijas darbus. Tuvāko divu nedēļu laikā būs zināma precīza rekonstrukcijas izmaksu tāme, bet pēc tam tiks izsludināts iepirkuma konkurss.

Pašvaldības budžetā muzeja rekonstrukcijai nepieciešamais finansējums vēl nav paredzēts - to plānots nodrošināt pakāpeniski. Būvniecības iepirkuma konkurss tiks izsludināts par visu nepieciešamo summu - aptuveni 17 miljoniem latu, iekļaujot nosacījumu, ka finansējuma trūkuma gadījumā būvdarbi tiek pārtraukti un iekonservēti, skaidroja Rusins.

Veiksmīga konkursa rezultātā darbi varētu tikt sākti jau jūlijā, un tos būtu iespējams pabeigt trīs gadu laikā, ja tam izdosies atrast finansējumu. Rīgas domes deputāts Juris Viņķelis (V) pauda bažas - ja nauda nākamajiem būvniecības posmiem neparādīsies, muzejs nestrādās vairākus gadus.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) savukārt norādīja, ka pavasara sākumā plānots skatīt pašvaldības budžeta grozījumus, ņemot vērā aktuālo situāciju. Viņš pauda pārliecību, ka muzeja rekonstrukcijas sākšanai tiks nodrošināts nepieciešamais finansējums, un arī 2013.gadā pašvaldība ieplānos tādu finansējumu, lai darbus bez aizķeršanās varētu pabeigt 2014.gadā. "Ja nebūs nekāda forsmažora, varēsim pabeigt," teica Ušakovs, vienlaikus norādot, ka muzeja darbība rekonstrukcijas laikā ir Kultūras ministrijas atbildība.

Kā ziņots, šā gada pašvaldības budžetā muzeja rekonstrukcijai sākotnēji paredzēti tikai 179 000 latu, kas nepieciešami Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējuma piesaistīšanai 1,2 miljonu latu apmērā. Valsts muzeja rekonstrukcijas projektā piedalās ar 31 740 latiem, bet pārējo finansējumu piešķirs Rīgas dome.

Saskaņā ar Rīgas domes Īpašuma departamenta aprēķiniem, lai būtu iespējams sākt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēkas rekonstrukciju, nepieciešams palielināt Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu par vienu miljonu latu un apstiprināt kopējo Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu 1,23 miljonu latu apmērā.

No tiem 2012.gadā tiktu tērēti 1 122 989 lati, bet 2013.gadā - 107 823 lati. Saskaņā ar projekta budžetu nepieciešams arī Rīgas pilsētas pašvaldības priekšfinansējums 990 998 latu apmērā, no kuriem 2012.gadā jāparedz 253 149 lati, bet 2013.gadā - 737 849 lati.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā šodien atbalstīts Īpašuma departamenta lūgums projektam piešķirt papildus 1 050 951 latu no pašvaldības budžeta programmas "Līdzfinansējums Eiropas Savienības fondiem un citiem projektiem".

Jau ziņots, ka vēsturisko muzeja ēku Krišjāņa Valdemāra ielā, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, sagaida vērienīga rekonstrukcija, taču ārēji ēka saglabās savu sākotnējo veidolu. Muzeja apmeklētāji varēs daļēji redzēt ēkas bēniņus, kuros būs aktivitāšu zona mazām izstādēm un pasākumiem. Apmeklētājiem būs pieejams arī ēkas kupols, kurā nokļūšana pašlaik ir neiespējama. No kupola varēs iziet uz jumta terasēm. Rekonstrukcijas rezultātā tiks izbūvētas jumta terases, bet paša jumta konstrukcija netiks mainīta un saglabāsies muzeja ēkas arhitekta Vilhelma Neimaņa dotais jumta konstruktīvais risinājums.

Visbūtiskākā rekonstrukcijas izmaiņa ir saistīta ar apakšzemes apjomu, kas tiks izbūvēts divos līmeņos. Tajā būs trīs savstarpēji savienojamas izstāžu zāles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas