Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

FM: Jau otro mēnesi pēc kārtas Latvija izpilda Māstrihtas kritēriju

Patēriņa cenas šā gada oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, palika nemainīgas. Oktobrim raksturīgo dārzeņu un apģērba cenu kāpumu atsvēra krītošās degvielas cenas un jaunie telekomunikāciju pakalpojumu tarifi, kuri spēcīgās konkurences apstākļos jau vairākus gadus stabili samazinās, informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Lelde Kaunese.

Sezonāla cenu kāpuma ietekmē apģērbu un apavu cenas, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, pieauga par 2,4%, tomēr, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo mēnesi, kad bija analoģiska sezonas preču klāsta nomaiņa, šīs preces šogad ir par 3,2% lētākas.

Kā liecina FAO (Apvienoto Nāciju pārtikas un lauksaimniecības organizācija) dati, pārtikas cenas pasaulē pēdējo mēnešu laikā ir stabilizējušās un oktobrī pat samazinājušās par 2%. Izteikts naftas cenu kritums pasaulē bija novērojams oktobra otrajā pusē, līdz ar to var gaidīt, ka daļēji tas ietekmēs Latvijas degvielas cenas arī novembrī, tomēr ir jāņem vērā, ka eiro turpina kļūt vājāks attiecībā pret ASV dolāru, līdz ar to bremzējot degvielas cenu kritumu.

Cenu līmenis oktobrī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu pretēji gaidītājam pat samazinājās līdz 1,6%, ko pārsvarā ietekmēja visai neparedzamā energoresursu cenu dinamika. Turpināja samazināties arī gada vidējā inflācija, nostiprinot Latvijas pozīciju attiecībā uz Māstrihtas inflācijas kritērija izpildi.

Jāpiemin, ka jau septembrī Latvijas inflācijas rādītāji atbilda Māstrihtas kritērijiem, sasniedzot 2,9% gada vidējo inflāciju, bet oktobrī šis rādītājs samazinājās jau līdz 2,7%. Saskaņā ar Finanšu ministrijas prognozēm gada vidējā inflācija turpinās samazināties un līdz gada beigām sasniegs 2,3%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas