Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Bruņotie spēki saņem laivas speciālo operāciju veikšanai

Piektdien, 1.novembrī, notika Nacionālo bruņoto spēku (NBS) saņemto RHIB tipa laivu prezentācija, ko apmeklēja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (A/P), Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un Speciālo operāciju pavēlniecības komandieris pulkvedis Normunds Aleksis.

"Speciālo operāciju veikšanai šādas laivas ir neaizvietojamas. Ar šo jauno ekipējumu reģionā noteikti izvirzāmies līderībā. Laivas ir efektīvas, modernas un tās mūsu bruņotajiem spēkiem bija vajadzīgas. Līdz ar to mūsu valsts ir daudz drošāka. Ja mums ir jādomā par hipotētiskiem krīzes gadījumiem, tad taktisko operāciju veikšanai tas ir neaizstājams ekipējums," uzsver Pabriks.

Aizsardzības ministrs uzsver, kā jaunais ekipējums ir arī ieguvums NATO kolektīvajā aizsardzībā, kā arī būtiski palielina Latvijas lomu starptautiskajās operācijās. "Mēs vienmēr varam piedāvāt savu palīdzību NATO. Viens no mūsu drošības garantiem ir līdzdalība dažādās starptautiskās operācijās. Šīs laivas ir samērā viegli pārvietojamas, līdz ar to mēs varam sniegt lielāku ieguldījumu starptautiskajās operācijās. Tas nozīmē, ka mums ir plašākas iespējas, kā iesaistīties operācijās un mēs esam arī nozīmīgāki mūsu partneriem un varam paprasīt vairāk arī no viņiem," norāda aizsardzības ministrs.

Ģenerālleitnants Kalniņš uzsver, ka ekipējums, kas atrodas uz laivas, ir augstākais sasniegums jūras kuģniecības, komunikācijas un vadības tehnoloģijās: "Jaunais ekipējums ir milzīgs ieguldījums kaujas spēju pilnveidošanā. Pirmkārt, mums pieaug mūsu taktiskās spējas. Otrkārt, mēs nodrošinām vidi, kurā mūsu karavīri var apgūt šāda tipa specialitātes un pēc tam varam dalīties ar iegūto pieredzi. Treškārt, tas ir kārtējais signāls Latvijas sabiedrībai, ka Latvijas valsts ir drošās rokās."

Laivas ir veidotas pēc speciāla pasūtījuma, pielāgojot tās Baltijas jūras un Latvijas iekšējo ūdeņu akvatorijai. "Jaunais ekipējums sniegs lielu atbalstu Nacionālo bruņoto spēku speciālo uzdevumu izpildē, īpaši pretterorisma operāciju uzdevumu veikšanā, kā arī būtiski uzlabos Latvijas teritorijā un ap to esošo ūdeņu aizsardzību, vienlaikus veicinot sadarbību ar citiem dienestiem, un sabiedrotajām valstīm," norāda NBS Speciālo operāciju pavēlniecības komandieris pulkvedis Normunds Aleksis.

RHIB tipa laivu iegādes projekts īstenots vairāk nekā piecu gadu laikā, sadarbojoties ar stratēģiskajiem partneriem ASV. Projektā ieguldīti vairāk nekā 5,5 miljoni eiro, kur 70% no izmaksām sedz Latvija.

Top komentāri

aha
a
tāda laiva labi noder copei!
2 %
2
Cirks turpinās. Ko tālāk,kādus mēslus iepirks.Gribētu redzēt un zināt-konkrēti kur šīs laivas noderēs un tiks izmantotas.Konkrēti, kā veicinās Latvijas aizsardzību. Un no kā ? Kas ir pats svarīgākais.
Eua..
E
Pabrik,kas ir hipotētisks krīzes gadījums ? Vīriešu klimaks ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas