Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FOTO: Lūgs valdību kompensēt plūdu postījumus

Daugavpils novada domes deputāti apsver iespēju Zemkopības ministrijai lūgt vismaz daļēji kompensēt zemniekiem plūdu radītos postījumus, _Dienai _pastāstīja Daugavpils novada domes deputāts un Līksnas pagasta zemnieks Viktors Kalāns.

Daugavas palu ūdeņi Daugavpils novadā patlaban ir applūdinājuši teritorijas vairāk nekā četru tūkstošu hektāru platībā, zem ūdens atrodas aptuveni 550 hektāri ziemāju, kas, iespējams, būs jāpārsēj, radot zaudējumus zemniekiem vismaz 50 latus par hektāru. 

V.Kalāns norādīja, ka arī viņa saimniecībā applūduši ap 100 ha ziemāju sējumu. Sējumu platības nav apdrošinātas, jo neviens apdrošinātājs neuzņemas risku, lai apdrošinātu sējumus Daugavas palienēs.

Kopš aprīļa sākuma Daugavpils novada Sventes pagastā, Nīcgales un Aizupes ciemos no ārpasaules ir nošķirtas 65 dzīvojamās mājas, kurās dzīvo kopumā ap 60 cilvēku. Applūdušas ir arī aptuveni 800 dārza mājiņu dārzkopības kooperatīvos "Ļubaste", "Maļutki", "Daugava", "Celtnieks" un "Kooperators".

Lai arī mājas ir nošķirtas no ārpasaules, cilvēkiem briesmas pagaidām nedraud. Applūdušo māju iemītnieki nokļūšanai pēc produktiem vai bērnu aizvešanai uz skolu izmanto laivas.

Kopumā Daugavpils novadā  applūšanas draudiem ir pakļauta teritorija 5 649 hektāru platībā, tajā atrodas 169 mājas un 1 245 vasarnīcas, kurās dzīvo 335 cilvēki. Applūšanas draudiem pakļautajās teritorijās uzturas arī  162 mājlopi. Visi applūšanas draudiem pakļautajās teritorijās dzīvojošie cilvēki ir brīdināti par rīcību plūdu draudu situācijā.

Applūšanas draudiem pakļautajās Daugavpils novada teritorijās - Nīcgales, Līksnas, Sventes, Laucesas, Kalkūnes un Tabores pagastos - izveidotas un ar nepieciešamo inventāru nodrošinātas arī glābšanas komandas pa pieciem sešiem cilvēkiem.

Vietējās pašvaldības rīcībā plūdu gadījumam ir četras parastās un četras motorlaivas, kā  arī avārijas darbiem nepieciešamais inventārs. Vēl 21 laiva ir privātpersonu rīcībā.

Daugavpilī ūdens līmenis Daugavā sasniedzis 7,7 metru atzīmi. Patlaban pilsētā daļēji ir applūduši Grīvas kapi, ielu posmi Nometņu, Patversmes, Zvaigžņu, Rasas un Kalkūnu ielā, pļavas un mazdārziņu teritorijas, daļēji applūdis Grīvas cietums.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas