Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FOTO: Polijas prezidents Daugavpilī

Daugavpilī varētu tikt izvietots piemineklis poļu karalim Stefanam Batorijam, kurš pirmais piešķīris Daugavpilij pilsētas statusu.

Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis, kurš šodien uzturas vizītē Daugavpilī, žurnālistiem teica: "Būtu labi, ja šāds piemineklis parādītos. Tas būtu kārtējais elements, ar kuru pilsētas iedzīvotāji varētu lepoties."

Savukārt Daugavpils domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis pastāstīja, ka ideju par pieminekļa Batorijam izvietošanu Daugavpilī izteikusi Daugavpils poļu diaspora. Poļu biedrība šo iniciatīvu ir atbalstījusi, un to atbalstīs arī pašvaldība.

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers preses konferencē pēc abu valstu vadītāju viesošanās Daugavpilī Latvijas un Polijas attiecības nosauca par izcilām. Zatlers uzņemšanu Daugavpilī raksturoja kā sirsnīgu un emocionālu.

Zatlers un Komorovskis šodien tikās ar Daugavpils poļu kopienu.

Komorovskis atzīmēja, ka tikšanās Poļu namā Daugavpilī liecina par to, ka šeit dzīvojošie poļi ir aktīvi un ka, dzīvojot Daugavpilī kopš 18.gadsimta, viņi ir spējuši saglabāt savu mazo dzimteni, savu valodu un dot ieguldījumu Latvijas attīstībā. Viņš pateicās Daugavpils poļiem un pauda cerību, ka Latvijas un Polijas attiecības attīstīsies tikpat labi kā līdz šim.

Poļu biedrības pārstāvji tikšanās laikā ar Komorovski interesējās par dažādiem jautājumiem, piemēram, par iespējām atvērt Daugavpilī Polijas konsulātu, par Komorovska dzimtas saikni ar Latviju un par Polijas skolotājiem Latvijā.

Jau ziņots, ka Latvijas un Polijas prezidenti Daugavpilī viesojās par godu Latvijas un Polijas karavīru kopīgās cīņas par Latgales atbrīvošanu 1920.gadā 90.gadskartas svinībām.

Abu valstu prezidenti piedalījās svinīgajā ziedu nolikšanā pie Piemiņas krusta 1919.-1920.gadā kritušajiem poļu karavīriem.

Sākot viesošanos Daugavpilī, Zatlers un Komorovskis Vienības laukumā uzrunāja vairākus simtus sanākušos cilvēku.

Zatlers uzrunā atzīmēja, ka šogad aprit 90 gadi, kopš Latvijas un Polijas karavīri kopīgi atbrīvoja Latgali. Tā bija veiksmīga militāra operācija, kuras rezultātā starp Krieviju un Latviju tika parakstīts miera līgums.

"Vienmēr esam atcerējušies un atcerēsimies poļu devumu," teica Latvijas Valsts prezidents, atzīmējot, ka arī šodien abas valstis ir partneri.

Savukārt Polijas Valsts prezidents teica: "Kādreiz vēsture dala tautas, kādreiz vieno. Notikumi pirms 90 gadiem mūsu tautas ir vienojuši uz mūžu, kopā esam cīnījušies par brīvību pēc Pirmā pasaules kara, kopā esam arī šodien."

Komorovskis atzīmēja, ka 1920.gada Latgales kampaņa bija liela investīcija Latvijai, tās laikā poļi parādīja, ka viņi māk cīnīties gan par savu, gan citu brīvību. "Mūsu tautas daudz kas vieno, kopā esam zaudējuši brīvību, kopā atguvuši," teica Polijas valsts prezidents. Viņš pateicās Latvijā dzīvojošajiem poļiem, kas palīdzējuši Latvijai atgūt brīvību, un pauda pateicību arī Latvijai par to, kas šeit tiek darīts Latvijā dzīvojošo poļu labā.

Polijas Valsts prezidents pateicās par iespēju apmeklēt Latviju un Daugavpili un teica, ka šeit ir daļa viņa un viņa dzimtas sirds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas