Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

FOTO: Putnu vērošanas dienās visvairāk ieraudzītas žubītes

Brīvdienās Latvijā jau četrpadsmito gadu notika starptautiskās putnu vērošanas dienas, un līdz šodienas plkst.18 Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) saņēmusi ziņojumus par novērotiem 83 979 putniem no 152 sugām, informē Eiropas Putnu vērošanas dienu 2008 koordinatore Latvijā Ilze Ķuze.

Vislielākajā skaitā šogad novērotas žubītes – 19 434, dzērves – 7148 un lielās zīlītes – 6205 putnu.

Putnus nedēļas nogalē vērojuši 406 putnu draugi – gan individuāli, gan dodoties LOB un īpaši aizsargājamo dabas teritoriju rīkotās putnu vērošanas ekskursijās.

Kā norāda I.Ķuze, interesantākie novērojumi šajās dienās ir Edgara Lediņa un Daigas Kļanskas sestdien Lapmežciema jūrmalā novērotais lielais zīriņš - tas ir otrs vēlākais novērojums rudenī, kā arī Gunta Graubica pie Salacgrīvas novērotā meža stērste – tikai sestais novērojums Latvijā. Putnu vērošanas dienu laikā reģistrēts arī iespaidīgs lielo balto gārņu skaits – LOB saņēmusi desmit ziņojumus par 444 putniem. Diemžēl garstilbis putnu vērošanas dienu laikā netika pamanīts. Par šādu jaunu putnu sugu iepriekš ziņoja Lietuvas kolēģi, un tika uzskatīts, ka šī putna konstatēšana Latvijā ir tikai laika jautājums.

Visbiežāk saņemti ziņojumi par labi pazīstamām un bieži sastopamām putnu sugām – pelēko vārnu (70 ziņojumi), lielo zīlīti (67 ziņojumi) un sīli (59 ziņojumi).

Šogad putnu vērošanas dienās piedalījās 30 Eiropas valstis. Kaimiņos, Igaunijā, pasākuma laikā reģistrēta jauna putnu suga šajā valstī – alpu svīre Apus melba, piebilst I.Ķuze.

Šogad starptautisko putnu vērošanas dienu laikā LOB aicināja ikvienu doties dabā, novērot putnus un par saviem novērojumiem ziņot LOB, zvanot un sūtot e–pastus. Pirmdien LOB interneta lapā www.lob.lv tiks ievietots pilns novēroto putnu sugu saraksts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas