Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FOTO: Rēzeknes novadā applūst zemnieku saimniecība

„Nevarējām pat iedomāties, ka vienā naktī ūdens upē varētu celties tik strauji un appludināt visu saimniecību,” – izmisusi saka Rēzeknes novada Ozolmuižas pagasta zemnieku saimniecības Lukstiņmājas saimniece Ruta Ķipure.

Patlaban ūdens līmenis Lukstiņmājās sācis kristies, tomēr Lieldienās saimniecība joprojām būs ūdens gūstā. Lukstiņmājas ir viens no lielākajiem dārzeņu audzētājiem Latgalē.

Naktī no sestdienas uz svētdienu ūdens līmenis bija pacēlies par trīsdesmit centimetriem, appludinot siltumnīcas, kartupeļu un graudu glabātavas, nodarot saimniecībai būtisku postu. Ūdenī šobrīd mirkst 40 tonnas sertificēto sēklas kartupeļu un 20 tonnas sēklas graudu, kuri, kā pieļauj saimnieki, visticamāk vairāk nebūs derīgi sējai.  Nodarītie zaudējumi varētu būt vairāk nekā desmit tūkstoši latu, kas, ja neizdosies saņemt kompensāciju, varētu postoši ietekmēt tālāko saimniecības darbību.

Lukstiņmājas atrodas Rēzeknes upes krastā, taču saimnieks, kas šeit dzīvojis vairāk nekā pusgadsimtu, neatceras, ka ūdens būtu cēlies tik augstu un nācis pagalmā.

Dienai pastāstīja Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs, šobrīd applūdušas vairākas platības pie mazajām upītēm Ozolmuižas un Rikavas pagastā, taču Lukstiņmājas pagaidām ir vienīgā saimniecība, kurai plūdi nodarījuši būtiskus zaudējumus. Priekšsēdētājs pieļāva iespēju, ka straujā ūdens līmeņa celšanās Rēzeknes upē varētu būt saistīta ar laikus nenoregulēto ūdens līmeni Rāznas ezerā.

Šobrīd Rāznas ezera līmenis ir tikai 4 cm no maksimālā, kad tas varētu sākt plūst pāri privātpersonai Ērikam Masteiko piederošajām slūžām, bet  Lieldienās paredzamie nokrišņi situāciju var darīt neprognozējamu. „Bažas joprojām pastāv, Rāznas ezers palu laikam nav sagatavots, taču nekādi normatīvi par Rāznas ezera ūdens līmeņa regulēšanu joprojām nav pieņemti,” teica M.Švarcs.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas