Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Gan austrumi, gan rietumi

Latvijai tieši blakus atrodas viena no pašām enerģētikas resursiem bagātākākajām valstīm pasaulē. Lai palielinātu savu enerģētisko drošību, Vācija ir īstenojusi Nord Stream gāzes cauruļvada būvi cauri Baltijas jūrai uz Krieviju. Tā jaudas ir milzīgas. Vācija vēlas iegūt Krievijas gāzi bez starpniekiem. Apjomīga un stabila energoresursu piegāde ir enerģētiskā drošība Vācijas izpratnē.

Tātad ielūkojieties kartē, un sapratīsiet, ka Latvijas enerģētikas stratēģijas uzdevums nav vienkāršs. Valstij, kas atrodas kaimiņos gāzes un naftas laukiem, ir jāatrod risinājums, kā ekonomiski izdevīgi iztikt bez tiem. Jo par enerģētisko drošību Latvijas enerģētikas stratēģijā tiek saukta Krievijas energoresursu izslēgšana no Latvijas patēriņa. Ņemot vērā to, ka simtprocentīgi to izdarīt nav iespējams, par drošības pieaugumu tiek uzskatīta Krievijas piegāžu īpatsvara samazināšana Latvijas enerģētikas bilancē. Ja, īstenojot dārgu stratēģiju, Krievijas daļa Latvijas gāzes patēriņā saruks līdz 80%, tā būs veiksme mūsu enereģētikas koncepcijas autoru izpratnē.

Diez vai šāds sasniegums nozīmēs, ka Krievija tad vairs nevarēs īstenot slaveno gāzes spiedienu. Latvijas enerģētikas koncepcija neparedz, ka Latvijas galvaspilsēta Rīga tuvāko desmitgažu laikā varētu būtiski atbrīvoties no gāzes pilsētas apkurē un elektroenerģijas nodrošināšanā. Līdz ar to Latvijas enerģētikas stratēģija nenovērš to galveno apdraudējumu, ar kuru visbiežāk tiek pamatota. Pat pilnībā īstenojot šo stratēģiju, saglabāsies potenciāla Krievijas politiskā spiediena iespējas uz Latviju.

Latvijas enerģētikas stratēģija iezīmē būtībā pareizu virzienu - atjaunojamo energoresursu (AER) daļas palielināšanu un energoresursu piegādes avotu dažādošanu. AER ir nākotnes tehnoloģijas un piegāžu diversifikācija ir viens no enerģētiskās drošības aspektiem. Taču neviens no no tiem negarantē tādu drošību, kuras sasniegšana emocionāli eksaltēti tiek izmantota diskusijā par enerģētikas tēmām Latvijā.

Latvijas drošības garants ir NATO līgums, labas kaimiņattiecības un stabilitāte valstī. Enerģētiskā neatkarība «rīt uz pusdienlaiku» ir utopisks mērķis, ar kuru praksē bieži tiek pamatota dārgu un nevajadzīgu projektu īstenošana uz sabiedrības rēķina. Kāds eksperts ar zināma pārmetuma pieskaņu nesen norādīja, ka iedzīvotājiem austrumu vai rietumu izvēle diskusijā par enerģētiku vairs nešķiet tik būtiska. Bet varbūt labi, ka no diskusijas zūd lieka un pārmērīga patētika. Jo arī Vācija ar Nord Stream projektu neīstenoja nekādu «Austrumu izvēli». Valsts vienkārši nodrošināja sev energoresursus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas