Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Gan Šlesers, gan Šķēle gatavi vadīt valdību; vēlas slēgtas valdības sēdes

"Es esmu gatavs strādāt Aināra Šlesera vadībā," sestdien Liepājā, tiekoties ar vairāk nekā 350 sanākušajiem cilvēkiem, sacīja Tautas partijas (TP) līderis Andris Šķēle, atbildot uz jautājumu, kurš no viņiem būs premjera kandidāts. Par to vienošanās vēl nav panākta, bet šo amatu gatavi uzņemties kā viens, tā otrs.

Ja A.Šķēle būtu premjers, viņš aicinātu A.Šleseru vadīt Attīstības ministriju. Savukārt A.Šlesers pēc sanāksmes Dienai teica, ka viņš savā valdībā A.Šķēlem piedāvātu finanšu ministra amatu.

A.Šlesers tikšanās dalībniekus informēja, ka viņa vadītās valdības sēdes būtu slēgtas, jo "vienreiz tas teātris ir jāizbeidz, lai īstā lemšana pēc tam nenotiek ēdnīcā". Politiķis uzskata, ka valdības sēdē jānotiek profesionālām debatēm, bet ar uzņēmējiem jātiekas nevis atpūtas centrā Lido, bet Ministru kabinetā.

Atbildot uz jautājumu, kas būtu viņu kā valdības vadītāju pirmie darbi, A.Šķēle teica, ka ir nepieciešams pārrunāt starptautiskā aizdevuma nosacījumus ar Starptautisko Valūtas fondu, lai Latvijas ekonomika var atgūties. Savukārt A.Šlesers par prioritāti uzskata miniistru skaita samazināšanu un valsts pārvaldes reformu.

Ar tikšanos Liepājā tiek noslēgta abu politiķu tūre pa reģioniem. Līdz šim abi politiķi jeb AŠ2 paviesojušies Gulbenē, Daugavpilī, piektdien – Jelgavā.

A.Šķēles preses sekretārs Romāns Meļņiks teica, ka Liepājā visvairāk bijusi jūtama citu partiju pārstāvju klātbūtne, turklāt viņi bija atnākuši ar ļoti labi sagatavotiem jautājumiem. To varēja saprast arī pēc skaļajiem aplausiem zālē, kas sekoja asākiem jautājumiem.

Kā novēroja Diena, pie Latviešu biedrības nama durvīm notika stādu tirdziņš, daļa pasākuma apmeklētāju vispirms iepirkās tur.

Novērojumi liecina, ka pasākumā piedalījās abu partiju Liepājas, Kuldīgas, Saldus un Talsu nodaļu pārstāvji, kas bija atvesti organizēti, bija daži vietējie iedzīvotāji, kas atnākuši aiz intereses, pārsvarā pensionāri. Uzņēmēju tikpat kā nebija, izņemot tos, kas ir aktīvi šo partiju biedri, piemēram, Aloizs Norkus, LPB īpašnieks un aktīvs TP biedrs. Bija ieradies arī Mareks Mediņš, Latvijas 1.rokkafejnīcas īpašnieks, viņš sēdēja blakus tautpartijietim Marekam Segliņam. Tāpat bija manāmi daži cilvēki, kas izskatījās fanātiski AŠ2 piekritēji.

Pasākumā piedalījās arī atraktīva organizācija, kas sevi uzskata par partiju, - Pilsoniskās nepakļaušanās partija Taisnā līnija. Tie ir brīvmākslinieki, kas izceļas ar atraktīviem un reizēm arī destruktīviem izgājieniem dažādos publiskos pasākumos. Viņi gan šoreiz nemēģināja iejaukties, paši pēcāk skaidrojot, ka viņiem nav dots vārds. Bija arī daudz vietējās preses pārstāvju.

Blakus abu partiju vadošajiem cilvēkiem pirmajā rindā sēdēja arī Sesks seniors Mārtiņš Sesks. Savukārt bijušais pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns nesēdēja zālē, bet vēroja notiekošo no augšas, no maza balkoniņa. Tajā pašā laikā citi redzami politiķi sēdēja zālē, piemēram, bijušais veselības ministrs Ivars Eglītis.

Pasākums bija iestudēts pēc šova principiem – to atklāja Liepājas jauniešu koris Liedags ar priekšnesumu, vadītāji bija Liepājas domes deputāti Silva Golde (TP) un Jānis Vilnītis (LPP/LC). Jāpiebilst, ka J.Vilnītis ir arī Liepājas Svētās Annas evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes priekšnieks, un  publikā bija redzami arī draudzes pārstāvji.

Pēc pašu partiju aplēsēm, divas trešdaļas no klātesošajiem bija šo partiju biedri. Pēc divu stundu ilgās tikšanās vēl 45 minūtes abi politiķi atbildēja uz iedzīvotāju individuālajiem jautājumiem. Pēc tam TP līderis devās uz citu zāli, kur viņu gaidīja aptuveni 50 TP biedri, savukārt A.Šlesers posās atceļam uz Rīgu, pa ceļam apmeklējot arī stādu un puķu tirgu, kur iegādājās eglīti, acīmredzot savai Jūrmalas mājai.

Jāpiebilst, ka Jūrmalas māja tika pieminēta arī tikšanās laikā. A.Šlesers teica, ka par savu nekustamo īpašumu šajā vietā viņš maksājot 9000 latu nodokļos, ko viņš varot atļauties, bet daudziem vēsturiskajiem jūrmalniekiem būtu grūti samaksāt šādu summu. Partijas esot pret nodokļu sloga palielināšanu.

Viens no pirmajiem jautājumiem abiem politiķiem bija par Neo aizturēšanu. Atbildot uz to, LPP/LC un TP līderi atkārtoti pauda viedokli, ka iekšlietu ministrei ir jāatkāpjas, ko kopā ar Saskaņas centru (SC) jau ir ierosinājušas abas partijas. "Valsts varai ir samērīgi jāreaģē. Ko šis puisis tādu bija izdarījis, ka viņš bija jāliek cietumā? Neo tikai parādīja patiesās algas, un šie skaitļi bija šokējoši. Manuprāt, viņam būtu jāizsaka pateicība," teica A.Šķēle. Viņš arī atgādināja, ka pērn pret protestētājiem Bauskā tika sūtīta speciālā vienībā. TP līderim grūti esot noticēt, ka tas ir iespējams bez iekšlietu ministres ziņas.

Abiem politiķiem arī tika vaicāts, vai viņi pēc vēlēšanām sadarbosies ar SC. A.Šlesers uzskata, ka SC neuzvarēs vēlēšanās, un problēmas saredz viņu ideoloģijā, jo SC ir sociāldemokrātiski orientēts politiskais spēks. Taču A.Šlesers arī atzina, ka Rīgas domē sadarbība ar SC esot ļoti laba. A.Šķēle savukārt neesot sevišķi priecīgs, ka SC ir etniski orientēta partija. Viņš būtu gandarīts, ja arī krievu cilvēki ar labējiem uzskatiem strādātu labējās partijās, un izteica cerību, ka SC varētu pārkārtoties. "Mēs būsim kopā ar tiem, kas parakstīsies zem mūsu kopīgajām vērtībām."

Atbildot uz jautājumu par iespējām izvest valsti no krīzes, A.Šķēle atzina, ka, dienu iepriekš tiekoties ar iedzīvotājiem Jelgavā, esot aizmirsis, kā sauc ekonomikas ministru. Viņaprāt, ja valstī katru dienu ir 208 jauni bezdarbnieki, tad ar nodarbinātības politiku ir jānodarbojas nevis Labklājības, bet Ekonomikas ministrijai. Viņš arī uzskata, ka ir jāatrod veids, kā stimulēt pašvaldības par katru no jauna radītu darba vietu. "Mēs nevaram mūžīgi turēt galvu cilpā, mums ir jāsāk beidzot pelnīt."

Savulaik viens no redzamākajiem TP biedriem Liepājā bija nu jau no TP aizgājušais Jānis Lagzdiņš, kas tika norādīts arī vienā no rakstiski iesūtītajiem jautājumiem. "Ar Jāni Lagzdiņu mums nav problēmu, taču viņš ir izšķīries aiziet no politikas," sacīja A.Šķēle, atgādinot arī par viņa neveiksmīgo žestu Valsts prezidenta vēlēšanu dienā, kas atstājis iespaidu uz viņa karjeru. "Lagzdiņš bija nedaudz emocionāli uzvilkts pēc balsojuma par Maizīti, bet tagad tā lielā ažiotāža ir noplakusi."

Tikšanās laikā izskanēja arī asi jautājumi, uz ko A.Šlesers teica, ka nekļūdās tikai tie, kas neko nedara. "Politikā ir daudz viduvējību, kuras parlamentā neko nav izdarījušas, tikai nomainījušas savas bikses," paziņoja politiķis.

Vairāki apmeklētāji atzina, ka abi līderi runājuši pārsvarā par Rīgas problēmām, kas cilvēkiem reģionos nav saistošas, maz bijis tēmu, kas interesē vietējos iedzīvotājus.

Jāpiebilst, ka klātesošie varēja rakstiski uzdot jautājumus, uz kuriem solīja atbildēt. Šādu iespēju vēlējās izmantot arī Dienas Biznesa žurnāliste, taču neviens no viņas uzdotajiem jautājumiem netika nedz nolasīts, nedz arī uz tiem atbildēts. Tas rada aizdomas, ka jautājumi ir iepriekš sagatavoti vai arī netiek lasīti jautājumi, kas nav tīkami.

R.Meļņiks Dienai teica, ka nenolasītas palikušas aptuveni 40 rakstiski iesniegtas zīmītes ar jautājumiem, bet tās visas tiks apkopotas un ievietotas TP interneta lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas