Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ģenerālprokuratūra nekonstatē nelikumības saistībā ar IZM iepirkto audita pakalpojumu

Ģenerālprokuratūra nav saskatījusi nelikumības, izvērtējot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rīcību, slēdzot līgumu ar auditorkompāniju SIA Deloitte Latvia.

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamentā ir izvērtēts Augstākās izglītības padomes iesniegums par Izglītības un zinātnes ministrijas iepirkto audita pakalpojumu likumību, pavēstīja prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.

Prokuratūra konstatēja, ka iesniegums nesatur ziņas par faktiem, kas norādītu uz iespējamu noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, veicot iepirkumu un noslēdzot līgumu ar Deloitte Latvia.

Tāpat tika izskaidrots, ka Izglītības un zinātnes ministrijas amatpersonu iespējami pieļautu disciplinārpārkāpumu izskatīšanas kompetence un kārtība ir noteikta Valsts civildienesta disciplinārās atbildības likumā un par pārbaudē konstatēto Iepirkumu uzraudzības birojs jau ir informējis Izglītības un zinātnes ministriju. Ģenerālprokuratūra arī nekonstatēja, ka Izglītības un zinātnes ministrija būtu deleģējusi Deloitte Latvia Augstākās izglītības padomes uzraudzības funkciju.

Jau ziņots, ka Augstākās izglītības padome (AIP) vērsās Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darbības likumību, slēdzot līgumu ar auditorkompāniju SIA Deloitte Latvia par AIP īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" norises likumības un kvalitātes audita veikšanu.

AIP uzsver, ka iepirkumā, pilnvarojot SIA Deloitte Latvia veikt uzraudzības funkciju - auditēt AIP, tās īstenoto projektu, IZM valsts pārvaldes funkciju ir nodevusi privātpersonai. Tas esot klajā pretrunā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 41.panta otrās daļas 3.punktu, proti, likums aizliedz deleģēt iestāžu un pārvaldes amatpersonu uzraudzību privātpersonai.

Tāpat AIP jau iepriekš vērsās Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ar lūgumu sniegt viedokli par IZM piemēroto iepirkuma procedūru no SIA Deloitte Latvia. AIP norāda, ka no IUB vēstules nepārprotami secināms, ka, iepērkot audita pakalpojumus kā juridiskās konsultācijas, ir pārkāpta spēkā esošā iepirkumus reglamentējoša likumdošana. Tādējādi, AIP ieskatā, apšaubāma varētu būt ne tikai pašas iepirkuma procedūras likumība, bet arī šīs procedūras rezultātā tapušais ziņojums.

AIP vērsa Ģenerālprokuratūras uzmanību arī uz citiem konkrētiem faktiem, piemēram, no sagatavotā ziņojuma par projektu ir skaidri saprotams, ka tās nav juridiskās konsultācijas, bet gan AIP, tās īstenotā projekta audits. AIP iesniegusi arī konkrētus dokumentus, kā arī detalizētu un normatīvajos aktos balstītu situācijas aprakstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas