Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ģenerālprokuratūrā saņemts atzinums, ka Lembergs pārkāpj noteikto drošības līdzekli

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) faktiskajam līderim Aivaram Lembergam nelabvēlīgu atzinumu, kas visticamāk tiks izmantots, lai pamatotu Ventspils mēram noteiktā drošības līdzekļa maiņu uz stingrāku, ceturtdien, 31. maijā saņēmusi Ģenerālprokuratūra, ziņo portāls pietiek.com.

Portāls Pietiek jau maija sākumā rakstīja, ka Ģenerālprokuratūra spērusi virkni soļu, kas liecina, ka drīzumā varētu tikt pārskatīts jautājums par stingrāka drošības līdzekļa noteikšanu Lembergam. Ģenerālprokuratūra uzskata, ka oligarhs pārkāpis viņam noteiktā drošības līdzekļa ierobežojumus pildīt Ventspils domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatus. Lembergu iegāzusi un Ģenerālprokuratūru uz aktīvu rīcību izprovocējusi viņa zīmēšanās TV kameru priekšā kā Ventspils saimniekam, radot priekšstatu, ka viņš faktiski ir pilsētas mērs, kā arī vēlme izbaudīt luksusa komfortu, uz tiesas sēdēm Rīgas apgabaltiesā vizinoties Ventspils brīvostas Audi, raksta portāls.

No pašvaldību darbību uzraugošās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Ģenerālprokuratūrā ceturtdien saņemta atbilde uz valsts apsūdzības uzturētāju grupas Lemberga prāvā vecākā prokurora Jura Jurisa 24. aprīlī rakstiski pieprasītajām ziņām. Šis Edmunda Sprūdža (Reformu partija) vadītās ministrijas sagatavotais atzinums var izrādīties Lembergam liktenīgs, jo apstiprina Ģenerālprokuratūras aizdomas par drošības līdzekļa noteikto ierobežojumu pārkāpumiem.

Visbīstamākais Lembergam šajā dokumentā ir atzinums, ka viņa zīmēšanās sabiedrības priekšā Ventspils saimnieka statusā apliecina: Lembergs veic pašvaldības domes priekšsēdētāja pienākumus, kas viņam aizliegts ar drošības līdzekli. "Gadījumā, ja persona publiski pauž viedokli jautājumos, kas saistīti ar noteiktam amatam - pašvaldības domes priekšsēdētājam piemītošām pilnvarām, tā veic minētā amata pienākumus. Līdz ar to ministrijas ieskatā persona, publiski kā pašvaldības domes priekšsēdētājs paužot viedokli un skaidrojot sabiedrībai pašvaldības pieņemtos lēmumus, rīkojas attiecīgās pašvaldibas domes vārdā. Tādējādi arī minētā persona veic pašvaldības domes priekšsēdētāja pieākumus," teikts atzinumā, kas no VARAM ceturtdien saņemts Ģenerālprokuratūrā.

Prokurors Juriss savā 24. aprīļa vēstulē VARAM cita starpā lūdza sniegt ziņas, "vai Aivars Lembergs kā domes priekšsēdētājs, pārstāvot Ventspils pilsētas domi attiecībās ar masu medijiem, kultūras un kādos citos pasākumos, paužot publiski savu viedokli sabiedrībai kā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs par jautājumiem, kas ir domes kompetencē, faktiski pilda vai nepilda domes priekšsēdētāja pienākumus".

Tieši rindkopa, kas skaidri pasaka, ka Lembergs faktiski pilda Ventspils mēra pienākumus, VARAM atzinumā, pēc Pietiek rīcībā esošās informācijas, jau sanervozējusi oligarha uzticības personas un juristus. Neoficiāli zināms, ka var notikt mēģinājums ieslēgt atpakaļgaitu un neļaut Ģenerālprokuratūrai spert soļus Lemberga drošības līdzekļa maiņai uz stingrāku, šim mērķim izmantojot Ventspils mēram politiski draudzīgāku - ministra Gaida Bērziņa (Nacionālā apvienība) vadīto Tieslietu ministriju (TM). Tieši TM pilnvarās ietilpst sniegt likuma normu skaidrojumus (kaut tie neskaitās oficiāli, tomēr parasti tiek respektēti). Pie VARAM pokurors Juriss vērsies, jo pašvaldību ministrija ir vadošā valsts pārvaldes iestāde pašvaldību attīstības un pārraudzības jomā. Neoficiāli šāda prokurora izvēle arī tiek skaidrota ar neuzticēšanos tieslietu ministram Bērziņam, kura saistību ar Lemberga tā dēvēto stipendiātu lietu, pēc Pietiek rīcībā esošās informācijas, pētījusi Ģenerālprokuratūra.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu drošības līdzekļa noteikumu un apsūdzētajam noteikto ierobežojumu pārkāpšana ir pamats, lai tiktu lemts jautājums par stingrāka drošības līdzekļa piemērošanu, papildu ierobežojumu noteikšanu vai procesuālo sankciju piemērošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas