Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ģenerālprokurors: Ļoti iespējams, ka Zolitūdes traģēdijas lietas izskatīšana vēl nesāksies

Kalnmeiers izteica pateicību lietā cietušajiem  par toleranci un izpratni pirmstiesas procesā. Emociju šajā laikā netrūka, tomēr viss kopumā noritēja bez incidentiem, kādu iespējamība maz ticama arī lietas izskatīšanas procesā. Tomēr ir ieviesti stingri drošības pasākumi, lai izslēgtu šādu risku iespējamību, atzina Kalnmeiers.
Ir ļoti iespējams, ka pirmajā Zolitūdes krimināllietas izskatīšanas sēdē, kas otrdien notiks Ķīpsalas hallē, lietā apsūdzētie un viņu aizstāvji atbalstīs tiesnešu atstatīšanos no apjomīgās krimināllietas iztiesāšanas, otrdienas rītā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma pavēstīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors atgādināja, ka iepriekš pāris tiesneši lūdza sevi atstatīt no Zolitūdes krimināllietas iztiesāšanas, jo uzskata, ka šajā procesā nevar būt objektīvi. Tieši par to – atstatīt tiesnešus no lietas iztiesāšanas vai nē – būs jālemj pirmajā lietas skatīšanas sēdē. Pastāv augsta iespējamība, ka apsūdzētie un viņu aizstāvji atbalstīs tiesnešu iepriekš izteikto vēlmi.

Jau vēstīts, ka Zolitūdes krimināllietas izmeklēšana ir apjomīgākā tiesu lieta Latvijas vēsturē. Krimināllieta ierosināta pēc tam, kad 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti ir secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, kā rezultātā tas iegruva.

Ziņots arī, ka no Zolitūdes traģēdijas krimināllietas izskatīšanas Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā atstatījušies tiesas sastāva priekšsēdētājs Erlens Ernstsons un tiesnese Dzintra Zemitāne.

Tiesas priekšsēdētāja Daina Treija atzinusi viņu atteikšanos par nepamatotu un uzdeva turpināt kriminālprocesa veikšanu.

Lai noskaidrotu, vai tiesnešu lēmumos par sevis atstatīšanu norādītie apstākļi procesā iesaistītajām personām rada pamatotas šaubas par tiesnešu spēju objektīvi izspriest lietu, abiem tiesnešiem šie apstākļi jādara zināmi procesa dalībniekiem tiesas sēdē, lai viņi varētu lemt par noraidījuma pieteikšanu tiesnesim.

Treija Latvijas Televīzijai skaidrojusi, ka Ernstsons lūdzis sevi atstatīt no krimināllietas skatīšanas, jo lietā apsūdzētā Ivara Sergeta advokāts Artūrs Zvejsalnieks ir viņa bijušais kolēģis. Tiesnesis Ernstsons arī pazīst cietušo Skadmaņu ģimeni un uztur ar Zvejsalnieku un Skadmaņiem virtuālu draudzību sociālajā vietnē Facebook. Savukārt tiesnese Zemitāne lūgusi sevi atstatīt no lietas skatīšanas tā iemesla dēļ, ka bijusi labi pazīstama ar traģēdijā bojāgājušo ugunsdzēsēju Vilni Šteinīti, rakstīja lsm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas