Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Gudrona dīķu attīrīšana iekavējusies; Sprūdžs cer uz būtisku paātrinājumu projekta realizācijā

Vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" sanācijas projektā ir jāpanāk būtisks paātrinājums. "Ķīmisko vielu sajaukums ar katru gadu sūcas tuvāk Gaujas ūdeņiem, tāpēc dīķu laicīga sanācija ir visas sabiedrības interesēs," uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Pēc līdz šim pielietotās tehnoloģijas ir izdevies izsmelt un iznīcināt 3000 tonnas gudrona, kas ir mazāk nekā 10% no kopējā apjoma, un, turpinot šādā tempā, būtu problemātiski teritoriju attīrīt noteiktajā termiņā. Projekts paredz gudrona dīķus attīrīt līdz 2015.gada rudenim. Lai apsvērtu iespējamos risinājumus, E.Sprūdžs trešdien, 10.jūlijā, īpaši sasauktā sanāksmē uzklausīja ekspertu un uzņēmuma Skonto būve pārstāvju sniegto informāciju par sanācijas progresu. Ministrs uzsver, ka gudrona dīķu un tiem pieguļošās teritorijas sakopšana ir viens no lielākajiem vides projektiem Latvijā pēdējo gadu desmitu laikā. Gudrona dīķu piesārņojums Latvijai tika atstāts mantojumā no padomju gadiem, ķīmisko vielu sajaukums katru gadu sūcas tuvāk Gaujas ūdeņiem, tādēļ visas sabiedrības interesēs ir projektu pabeigt pēc iespējas ātrāk, lai nepieļautu piesārņojuma tālāku izplatību.Sanāksmes laikā Skonto būve apliecināja, ka ir gatavs jūlijā un augustā diennakts laikā izsmelt un sagatavot iznīcināšanai 16 tonnas indīgās vielas. Projektā iesaistītās puses vienojās par gudrona izsmelšanas tehnoloģijas pārskatīšanu, kas ļaus darba izpildi vēl paātrināt.Līgums ar _Skonto būve _par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanāciju noslēgts vēl Vides ministrijas laikā 2010.gada septembrī. Projekta pasūtītājs ir Valsts vides dienests (VVD), galvenais būvuzņēmējs - SIA Skonto Būve, savukārt tehnoloģisko aprīkojumu nodrošina Vācijas kompānijas Mueg.Projekta izmaksas sasniedz 20,3 miljonus latu, no tiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļi ir 14,2 miljoni latu, bet valsts budžeta finansējums - 6,1 miljons latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas