Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Igaunijā ar narkotikām saistīto nāves gadījumu īpatsvars ir lielākais ES; Latvijā - sestais zemākais

Ar narkotiku lietošanu saistīto nāves gadījumu skaits Igaunijā veido 0,8% no visiem nāves gadījumiem, kas ir vislielākais īpatsvars Eiropas Savienībā (ES).

Latvijā ar narkotiku lietošanu saistīto nāves gadījumu skaits veido 0,1% no visiem nāves gadījumiem, kas ir sestais mazākais īpatsvars starp ES valstīm, liecina Lisabonā bāzētā Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra (EMCDDA) ziņojums, kas balstīts uz 2008.gada datiem.

Lietuvā ar narkotiku lietošanu saistītie nāves gadījumi veido 0,2% no visiem nāves gadījumiem, kas atbilst vidējiem ES rādītājiem. ES vidēji ar narkotiku lietošanu tiek saistīti 0,2% no visiem nāves gadījumiem.

Otrs augstākais ar narkotiku lietošanu saistīto nāves gadījumu īpatsvars reģistrēts Īrijā - 0,7% no visiem nāves gadījumiem - un Lielbritānijā - 0,4%.

Vērtējot rezultātus narkomānijas augstākajā riska grupā, ko veido vīrieši vecumā no 15 līdz 39 gadiem, ar narkotiku lietošanu saistītais mirstības līmenis Igaunijā ir 22% no visiem nāves gadījumiem, kas dramatiski apsteidz pārējās ES valstis.

Latvijā šajā grupā ar narkotiku lietošanu saistītais mirstības līmenis veido 1,6%, kas ir sestais zemākais rādītājs, bet Lietuvā 2,8%, kas ir 12.zemākais līmenis. Vismazāk ar narkomāniju saistītu nāves gadījumu ir Rumānijā, kur jaunu vīriešu populācijā šāds nāves iemesls reģistrēts 0,5% no mirušajiem.

Otrs augstākais ar narkomāniju saistītais nāves iemesls jauno vīriešu grupā ir Īrijā 16,3% no visiem nāves iemesliem šajā grupā, bet trešajā vietā ierindojas Lielbritānija ar 13,1%.

Vidēji ES ar narkotiku lietošanu saistīts nāves iemesls reģistrēts 4,7% visiem nāves gadījumiem starp vīriešiem vecumā no 15 līdz 39 gadiem.

Kā britu raidkorporācijai skaidroja Igaunijas Tiesu medicīnas zinātnes institūts, lielais nāves gadījumu skaits skaidrojams ar to, ka Igaunijas narkotiku tirgu pārņēmis ļoti spēcīgais fentanils jeb "baltais ķīnietis". Fentanils Igaunijā parādījās pirms aptuveni desmit gadiem, kad tirgū bija jūtams heroīna trūkums. Tagad tas Igaunijas narkotiku tirgū pilnībā aizstājis heroīnu.

Fentanils ir sintētisks opiāts, bet tā iedarbība ir 600 reižu spēcīgāka nekā heroīnam, tādēļ narkomāni to bieži pārdozē. Aptuveni pustējkaroti liels daudzums fentanila satur 37 devas un šāds apjoms var nogalināt vairāk nekā desmit cilvēku, skaidro policijas majors Risto Kasemē.

Neviens no ekspertiem nespēj izskaidrot, kāpēc fentanils pārņēmis Igaunijas narkotiku tirgu, bet citās valstīs tā nav.

Igaunijas Narkotiku monitoringa centrs norāda, ka Igaunijas valdībai vēl joprojām nav konkrētas stratēģijas, kā cīnīties ar pārdozēšanas problēmu.

Kaut arī narkotiku kontrabandisti mēģinājuši ieviest šīs narkotikas arī Somijā un Latvijā, šajās valstīs fentanils nav iemantojis popularitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas