Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Igaunijas ārlietu ministrs: Mūsu ārpolitikas kurss nekļūs prokrievisks

Igaunijas politikas kurss drošības un ārlietu jautājumos nav mainījies, un valsts turpinās pildīt NATO saistības, atbildot uz jautājumu vai Igaunija valdības maiņa nav valsti ievirzījusi prokrieviskā gultnē, piektdien sacīja Igaunijas ārlietu ministrs Svens Miksers.

Miksers norādīja, ka Igaunija atbalsta sankcijas pret Krieviju, kamēr nav novērsti sankciju cēloņi. Viņš aicināja nodalīt - Igaunijas divpusējas attiecības ar Krieviju un Krievijas rīcību starptautiskajā arēnā, 

Ministrs pēc sarunas ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (Vienotība), komentējot ārpolitiku, norādīja, ka "šeit nekādas izmaiņas nav notikušas".  Jaunā valdība nemainīs kursu ārlietu un drošības jautājumos. Viņš pieņēma, ka izmaiņas varētu būt nodokļu politikā vai citos sociālos jautājumos, kas varētu būt saistīti ar krievvalodīgo integrāciju.

Savukārt Rinkēvičs piebilda, ka Rīgai nav šaubu par Igaunijas politiskos kursu un kopīgajiem uzskatiem drošības jautājumos. 

Tāpat tikšanās laikā amatpersonas apsprieda gan reģiona drošību, gan NATO Varšavas samita lēmumu ieviešanu praksē, gan veltīja uzmanību Igaunijas prezidentūrai Eiropas Savienībā (ES). Tika pārrunāta arī Rail Baltic attīstība. Rinkēvičs norādīja, ka gan Latvija, gan Igaunija ir gatava cieši darboties, lai veidotu ciešus kontaktus ar jauno ASV administrāciju.  

Igaunijas ārlietu ministrs norādīja, ka vēlas arī turpināt jautājumus, ko Latvijas prezidentūra iesāka savas prezidentūras laikā, kā piemēru minot Austrumu partnerības programmu. Viņš sacīja, ka Austrumu partnerība nevar tikt uztverta kā nišas lieta, bet gan kā būtisks jautājums visai Eiropas drošībai. Rinkēvičs, runājot par ES prezidentūru, jokojot norādīja - cerams, ka visas ES problēmas atrisināsies Igaunijas prezidentūras laikā. 

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka ministri tikšanās laikā plāno pārrunāt abu valstu divpusējo attiecību un reģionālos sadarbības jautājumus, kā arī apspriest drošības politikas un aktuālos starptautiskos jautājumus.

Sarunas laikā uzmanība tiks pievērsta arī svarīgiem Eiropas Savienības (ES) dienaskārtības jautājumiem - migrācijai un diskusijai par ES nākotni, sadarbībai ar Lielbritāniju, kā arī Igaunijas gatavošanās prezidentūrai ES Padomē 2017.gadā.

Miksers ārlietu ministra amatā stājās 23.novembrī pēc iepriekšējās Igaunijas valdības un ārlietu ministra Jirgena Ligi demisijas. Līdz tam viņš bijis ilggadējs Igaunijas parlamenta deputāts, savulaik pildījis arī parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētāja pienākumus.

Politiskās karjeras laikā Miksers tāpat bijis aizsardzības ministrs Sīma Kallasa un Tāvi Reivasa valdībās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas