Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ilūkste šogad kļuvusi par sakārtotāko mazpilsētu Latvijā

Iebraucot Ilūkstē pa Pilskalnes ielu, vispirms skatam paveras privātmāju rajons. Tālāk ceļš ved garām lielām, senlaicīgām ēkām, kas mijas ar padomju laikos celtām būvēm. Mazpilsēta, kurā atšķirībā no steidzīgajām pilsētām valda rāms miers. Cilvēki gatavo dārzus ziemai, sētnieki kopj parku. Upē pilsētas centrā cēli peld gulbju ģimene.

Taču, kad putniem tuvojas mūsu fotogrāfs, gulbju tēviņš izplestiem spārniem steidz sargāt un aizstāvēt savu ģimeni. Tāpat arī Ilūkstes iedzīvotāji sargā un rūpējas par savu pilsētu. Ilūkstiešiem ir paveicies ar pašvaldību, kuru jau ceturto gadu vada Stefans Rāzna — savas pilsētas un novada patriots, kurš jokojot sev piedēvē provinciālu kautrīgumu. Taču patiesībā ir lepns par pēdējos gados pilsētā un novadā sasniegto. Viņam izdevies savākt ap sevi profesionālu cilvēku komandu, pateicoties kuriem paveikts ļoti daudz. S.Rāzna stāsta, ka savulaik Ilūkste bija apriņķa galvaspilsēta. Te notika visa saimnieciskā un kultūras dzīve. "Cilvēki no paaudzes paaudzē to atceras. Arvien lauzies ārā tas, ka gribam būt patstāvīgi. Domāju, ka tieši šajos vēsturiskajos aspektos slēpjas tas fenomens — cilvēku vēlme pretoties tam, ko nepārdomāti mums grib uzspiest no augšas, valdības virzītajām reformām," uzsver Stefans Rāzna. Revolucionāri centieni Pirms pieciem gadiem Ilūkste kļuva par novada centru, apvienojoties ar trim pagastiem. "Atceroties vecos laikus, mēs joprojām gribam, lai Ilūkste būtu centrs," piebilst Stefans Rāzna. Taču tas nenāca viegli. Savulaik piespiedu kārtā latviskā Sēlijas pilsēta iekļauta Daugavpils rajonā, kur dominē krievu valoda un valda cita mentalitāte. Sākoties administratīvi teritoriālajai reformai, Daugavpilī tika nolemts veidot novadu rajona robežās, kam ilūkstieši kategoriski iebilda. Stefans Rāzna toreiz ierosināja rīkot vietējo referendumu, lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli. Atbilde bija viennozīmīga — cilvēki vēlas Ilūkstes novadu ar centru šajā pilsētā. Pašreiz Ilūkstē cenšas "savilkt" visas valsts iestādes, lai cilvēki saņemtu pēc iespējas plašāku pakalpojumu klāstu. Darbojas Valsts ieņēmumu dienesta nodaļa, Nodarbinātības valsts aģentūras filiāle, ir policijas iecirknis, ugunsdzēsības postenis, bankas, autoosta, nesen atjaunota mežniecība. Lielveikals gan tikai viens, taču ir daudz mazu bodīšu, kafejnīcas, ēdnīca. Vienīgais, ko nav izdevies nosargāt, ir slimnīca, kas likvidēta deviņdesmito gadu beigās. Pilnībā bez medicīnas pakalpojumiem ilūkstieši gan nav palikuši, tagad šajā ēkā darbojas veselības centrs.Pilsētai nākotne ir Ilūkste šogad ieguva sakārtotākās mazpilsētas titulu. Lai varētu piedalīties šajā konkursā, ar gludām ielām un skaistām puķu dobēm vien ir par maz. Lai padarītu ilūkstiešu dzīvi ērtāku un daudzveidīgāku, rakstīts viens projekts pēc otra. Daudzu ieceru īstenošanai izdevies piesaistīt gan valsts investīcijas, gan Eiropas finansējumu. Iesākta ūdenssaimniecības sakārtošana, bērnudārzā izremontētas telpas un atjaunota daļa rotaļlaukumu, sakārtota bērnu bibliotēka, izremontēta mūzikas skola. Oktobrī atvērta mākslas skola. Lai arī pēdējos gados iedzīvotāju skaits pilsētā nedaudz samazinājies un gadā te piedzimst tikai apmēram 20 bērnu, S.Rāzna uzskata, ka šai pilsētai ir nākotne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas