Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Imants Kalniņš domā, ka Latvijai jāizstājas no Eiropas Savienības

Komponists Imants Kalniņš uzskata, ka Latvijai būtu jāizstājas no Eiropas Savienības (ES), kas Latviju padarījusi par konkurētnespējīgu valsti.  

"Kad iedomājos par Eiropas Savienību un sāku saprast, ko viņi ar mums izdarījuši, tad gribas ātrāk prom no tādas savienības," intervijā laikrakstā Latvijas Avīze izteicies komponists. "Pirmkārt, mūs padarīja konkurētnespējīgus. Jā, ar maksājumiem zemniekiem, kas ir nesamērīgi zemi, ar cukurrūpniecības likvidēšanu, ar zvejniecības nīdēšanu."

"Domāju, ka ir jāstājas ārā. Kur tālāk – par to jādomā. Galveno nozīmi es piešķirtu Latvijas valsts suverenitātes atjaunošanai, jo šinī brīdī mēs paši neko vairāk nevaram. Cilvēki to jūt, skrien prom, sirds sāp par tukšiem laukiem. Turpmākam optimismam es neredzu nekāda pamata," uzskata I.Kalniņš.

Pēc bijušā Saeimas deputāta domām, sabrūkot Padomju Savienībai, "pirmais, ko darījām – pa galvu, pa kaklu metāmies no visa tā prom, pagriezām pagātnei muguru un krasi pavērsāmies pret Rietumiem". "Tur balstījām visas nākotnes cerības – Eiropa kā glābiņš, Rietumi kā sapņu un ilgu piepildījums. Bez analīzes, mehāniski – kur slikti, no turienes prom. Bet vai tur, Rietumu pusē, viss bija tik labi? Šodien es tur nevaru atrast neko, kam likt pluszīmi. Savu neatkarību mēs tur esam pazaudējuši. Vienīgais, kas mums no mūsu neatkarības ir atlicis, ir 4. maija un 21. augusta deklarācijas. Praktiski – vai esam ekonomiski neatkarīgi? Nē, iestājoties ES, mēs savu ekonomisko neatkarību esam zaudējuši."

Komponistam arī sāp sirds, ka valsts pazaudējusi cilvēkus laukos, cik lauki kļūst tuksnesīgi. "Kritizējiet kolhozus, dzelzs priekškaru uz robežām, taču tajos gados laukos bija dzīvība! Tur bija papilnam ražošanas, skolu un bērnu, medicīniskas un sociālas palīdzības, taču šo dzīvību neesam nosargājuši. Situācija ir tāda, ka ekonomiski realizējam politiku, ko mums nosaka Brisele un aizdevēji, bet politiski darām to, uz ko parāda Vašingtona. Tāpēc runāju par ģeopolitisko orientāciju, ar domu – vai nevajag apstāties? Apskatīties apkārt, mēģinot novērtēt un secināt, kas ar mums notiek. Es tā esmu darījis. Raugoties, kas noticis Latvijas laukos un pilsētās, kā klājas man tuviem cilvēkiem, kolēģiem mūzikā un mākslā, man ir ārkārtīgi lielas pretenzijas, ko šī Rietumu orientācija dara ar mums," uzskata I.Kalniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas