Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Invalīdu nodarbinātībai kaitē apgrūtināta atlaišana no darba

Apgrūtināta atlaišana no darba gadījumā, ja cilvēks ar invaliditāti neveic savus darba pienākumus, veic tos nekvalitatīvi vai citādi pārkāpj darba noteikumus, ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas attur uzņēmējus biežāk pieņemt darbā invalīdus, noskaidrots kampaņas Novērtē to, kas Tev ir! ietvaros veiktā darba devēju aptaujā.

Lielākā daļa aptaujāto uzņēmēju atbalsta invalīdu nodarbināšanu un uzskata, ka tas ir labs piemērs sabiedrības solidaritātei. Tāpat divas trešdaļas aptaujāto ar pieredzi personu ar invaliditāti nodarbināšanā apgalvo, ka invaliditāte būtiski neietekmē darbinieka sniegumu, tomēr kā problēmu min apgrūtinātu atlaišanas procesu arī tad, ja darbinieks savus pienākumus nespēj veikt vai veic nekvalitatīvi. Lai situāciju mainītu, kā efektīvu risinājumu, kas veicinātu personu ar invaliditāti pieņemšanu darbā, aptaujātie uzņēmēji min gan izmaiņas Darba likumā, gan finansiālu atbalstu no valsts. Gan uzņēmumos, kuros patlaban tiek nodarbināti cilvēki ar invaliditāti, gan uzņēmumos, kur personas ar invaliditāti nodarbinātas iepriekš, biežāk norādītais šo personu invaliditātes veids ir nevis kustību traucējumi, bet, piemēram, sirds un asinsvadu slimības, hemofilija, audzēji, un citi. Darbinieks ar invaliditāti darbu visbiežāk ieguvis, atsaucoties uz darba sludinājumu, un lielākajā  daļā šo uzņēmumu darbinieks ar invaliditāti ir speciālists, kurš nestrādā fizisku darbu. Populārākie darba pienākumi šo darbinieku vidū ir darbs ar klientiem, konsultācijas, klientu problēmsituāciju risināšana, darbs grāmatvedībā, ar datu sistēmām un informācijas tehnoloģijām. Tas noskaidrots pētījumu centra SKDS sadarbībā ar Latvijas Personāla vadīšanas asociāciju veiktajā aptaujā, kas interneta vidē notika no 26.maija līdz 4.jūnijam. Pētījuma iniciators ir Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija, un aptauja veikta invaliditātes noteikšanas sistēmas pilnveides projekta ietvaros, lai uzsāktu diskusiju par invaliditātes ekspertīzes mērķi un pāreju no slimības smaguma pakāpes novērtēšanas uz darbspēju zuduma pakāpes izvērtēšanu un atlikušo darba spēju noteikšanu, kas vienlaikus nozīmē, ka nepieciešams diskutēt par atbalsta pasākumiem personu ar ierobežotām darba spējām integrācijai darba tirgū. Aptaujā piedalījās 108 uzņēmumu personāla vadītāji. Vairāk kā puse (55%) no aptaujātajiem uzņēmumiem patlaban nodarbina cilvēkus ar invaliditāti, 16% uzņēmumu iepriekš tika nodarbināti cilvēki ar invaliditāti. 40 uzņēmumos jeb 27%  respondentu nedz iepriekš, nedz patlaban personas ar invaliditāti nav nodarbinātas, taču 28 uzņēmumi pieļauj iespēju, ka varētu nodarbināt personu ar invaliditāti. 

Top komentāri

Invalīds
I
Būtu labāk pievērsuši lielāku uzmanību invalīdu diskriminācijai darba tirgū! Man zināmie darba devēji visi kā viens meklē darbā invalīdus, jo tie mazāk pļāpā un mazāk skraida pa kabinetiem klačoties! Tīri fiziski nevar izskraidīt katru kabinetu! Un bieži šie cilvēki nudien ir čakli un strādātgriboši. Viens otrs strādā labāk un vairāk kā viens otrs veselais. Ticiet man, ja kāds kādu vēlas atlaist, tad nu invaliditāte tam nav šķērslis! Tai pat laikā likums pasargā gan māmiņas bērna kopšanas atvaļinājumā gan invalīdus. Vai tapēc tagad diskriminēsim invalīdus un māmīņas, jo redziet vienai lielai daļai uzņēmēju ir cukurs galvā un stereotipi! Ko valsts dara lai invalīdi tiktu nodarbināti?! Labi, ja cilvēks var staigāt un aizklibot līdz darbam. Taču ja tam ir kustību traucējumi, tad biežāk tas joprojām nevar pastāvīgi izkļūt no mājokļa. Un beigu beigās jā! Cilvēkam ar invaliditāti ir grūtāk un teikšu godīgi, joprojām liela daļa cilvēku ar invaliditāti tiek diskriminēti! Bieži tie veic vienu un to pašu darbu ko citi, taču alga allaž ir zemāka par citiem. Ja runa iet par atlaišanu kā , piemēram, krīzes periodā, tad darbs uzliek neadekvāti lielus pienākumus pildīt par to pašu darba samaksu un cer, ka invalīds pats neizturēs un aizies prom no darba. Jo ir cilvēki,. kuri skaita naudu citu makā un uzskata, ka ja jau invalīds saņem pensiju, tad bezdarba gadījumā tas cietīs mazāk kā veselais, kuram nav pensijas. Taču mīļie līdzcilvēki, ja vien jūsos ir vēl kas cilvēcisks, tad atceraties, ka vesels cilvēks allaž ir spējīgs atrast darbu kaut vai putnu fabrikā, bet invalīds paliekot bez darba paliek arī sociāli izolēts, jo pārsvarā iešana uz darbu tam liek saņemties, piecelties un aizklibot, lai nesēdētu četrās sienās mājās un nežēlotu sevi. nedod Dievs kādam zaudēt kāju vai roku un pēcāk palikt bez darba. Ja pensijas būtu pienācīgā apmērā, tad varētu braukt uz dienas centriem, NVO u.t.t. un nebēdāt un nestresot strādājot. Valstij būtu jādomā, kā atbalstīt uzņēmējus , kuri pieņem darbā cilvēku ar invaliditāti. Un vēl derētu papildināt likumus aizstāvot invalīda tiesības darba tirgū. Invalīdi baidās atklāti runāt par lietām, kuras mēdz ar tiem notikt darba vietās. Paši invalīdi arī ir dažādi. Dažkārt viens otram gatavi rīkli pārkost. Valsts, kura nedomā par veciem ļaudīm, bāreņiem un invalīdiem, nav valsts! Tā ir nožēlojama kolonija!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas