Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

IUB vadītājam Tiknusam izteikts piedāvājums pāriet citā amatā

Tikšanās laikā ar finanšu ministru Andri Vilku (V) Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) vadītājam Andrejam Tiknusam izteikts piedāvājums ieņemt citu amatu.

Vaicāts par iespējamo spiedienu uz viņu saistībā ar vērienīgo AS Pasažieru vilciena iepirkuma konkursu, kas varētu būt bijis iemesls Tiknusa atlūgumam, IUB vadītājs šādus pieļāvumus nodēvēja par "pilnīgām nepareizībām", uzsverot, ka nekāds spiediens uz viņu nav izdarīts.

Tiknuss aģentūrai LETA nevēlējās atklāt, kāda amata piedāvājumu viņam izteicis ministrs, sakot, ka tas jautājams pašam ministram. Tiknuss sacīja, ka izteiktais piedāvājums viņam nav šķitis pietiekami interesants.

Ministra izteiktais piedāvājums tāpat arī neizslēgtu iespēju viņam piedalīties konkursā uz IUB vadītāja posteni, sacīja Tiknuss. Šobrīd gan viņš konkursā nepiedalītos, jo pēc 20 gadu darba ir izlēmis atstāt valsts dienestu.

Lai gan iepriekš tika plānota Tiknusa kā IUB vadītāja ierēdņa darba novērtēšana, kam Finanšu ministrijā tika izveidota īpaša komisija, viņš sacīja, ka no tās atteicies. Vērtēšana bijusi paredzēta vēlāk, nekā viņš iesniedzis atlūgumu. Divas vērtēšanas, kas bijušas iepriekšējos gados, Tiknuss saņēmis augstāko iespējamo darba novērtējumu.

Vaicāts par nākotnes plāniem, Tiknuss sacīja, ka vēl nav izlēmis, ar ko nodarbosies. Patlaban viņš esot sasniedzis to vecumu, kas ļauj priekšlaicīgi pensionēties. Pensijas vecumu viņš sasniegšot pēc 10 mēnešiem.

IUB vadītājs atturīgi atbildēja uz jautājumu par saviem iespējamiem pēctečiem šajā amatā un to, vai cienīgs pēctecis varētu tikt atrasts arī no biroja darbinieku vidus.

Jau ziņots, ka IUB direktora amata konkurss varētu tikt izsludināts decembra sākumā, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā.

Tiknuss IUB vadītāja postenī strādās līdz 9.decembrim.

FM 30.septembrī tika izveidota Tiknusa vērtēšanas komisija, kuru vada finanšu ministrs Andris Vilks.

Komisijā tika iekļauta arī FM valsts sekretāre Sanita Bajāre, FM administrācijas vadītājs Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce, kā arī FM Administrācijas vadītājs Gundars Kauliņš, ministra padomnieks finanšu kontroles jautājumos Reinis Strolis un FM Stratēģiskās plānošanas un personālvadības departamenta direktors Pēteris Lībietis.

Kā iepriekš atzina FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Jarockis, ja vien pats Tiknuss nedomā pamest amatu, tad ierēdņa novērtēšana varētu izrādīties formāla, jo ministrs nav ierēdni brīdinājis par gaidāmo viņa darba novērtēšanu sešus mēnešus pirms termiņa beigām, kā tas paredzēts normatīvajos aktos.

Pēc aģentūras LETA arhīva datiem, Tiknuss IUB vadītāja amatā ar valdības lēmumu tika apstiprināts 2001.gada decembrī.

Jau ziņots, ka šobrīd jautājums par vērienīgā Pasažieru vilciena (PV) konkursa turpmāko nākotni nonācis izskatīšanā Ministru kabinetā (MK), žurnālistiem pēc sēdes apliecināja satiksmes ministrs Aivis Ronis.

Oktobra nogalē - 24.oktobrī - IUB noraidīja Šveices uzņēmuma Stadler Bussnang AG (Stadler) iesniegto sūdzību un atļāva PV parakstīt vienošanos par vilcienu piegādi ar Spānijas uzņēmumu Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A. (CAF). CAF PV izsludinātā konkursā ieguva tiesības uz 610,76 miljonus eiro (429,24 miljonus latu) vērto līgumu.

PV iepirkums paredz līdz 2015.gadam iegādāties 34 jaunus elektrovilcienus un septiņus dīzeļvilcienus.

CAF kā savu apakšuzņēmēju vilcienu piegādes līguma izpildei norādījis Rīgas vagonbūves rūpnīcu (RVR) bet tās manta pilnībā ieķīlāta Latvijas Krājbankā. Neoficiāli izskan bažas, ka RVR nespēs izpildīt savas saistības, kas plānotas 63% apmērā no visa līguma.

Lai gan kā PV 140 miljonu vērtā vilcienu iepirkuma konkursa uzvarētājs minēta spāņu kompānija CAF, tās pārstāvji publiski pauduši, ka kā apakšuzņēmēju līguma izpildē pieaicinās RVR. No RVR pārstāvjiem izskanējis, ka līgums ar CAF tiks slēgts tikai pēc tam, kad spāņu kompānija būs parakstījusi līgumu ar AS Pasažieru vilciens, tādēļ nav pieejama informācija, kādu apjomu no kopējām līgumsaistībām būtu jāizpilda RVR.

Pēc Pietiek.com informācijas, līgumā, kas sagatavots parakstīšanai ar spāņu CAF, norādīts, ka RVR pildīs 63% no kontrakta kopējā apjoma.

Jau pirms Latvijas Krājbankas kraha izskanēja šaubas, vai RVR ir kapacitāte šāda līguma izpildei. Neoficiāli no amatpersonām izskan aizdomas, ka RVR varētu tikt atdota "krējuma nosmelšana", proti, piegādāto vilcienu apkope, kas nozīmētu garantētus ieņēmumus vairāku gadu garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas