Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Izglītības nozarē visvairāk naudas apēd neefektīvais skolu tīkls

Latvija no valsts pamatbudžeta procentuāli izglītībai tērē vairāk līdzekļu nekā vidēji Eiropas Savienības (ES) valstīs. 2013. gadā Latvija no budžeta izglītībai tērēja 15,7%, bet vidēji ES tie ir 10,3%. 2016. gadā plānots, ka izglītībai tiks tērēti 13,8% no budžeta. Papildus tam saskaņā ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēža Andra Jaunsleiņa teikto pašvaldības izglītības iestāžu infrastruktūras uzturēšanai tērē apmēram pusi no sava budžeta, ceturtdien lasāms avīzē Diena.

Tas liek uzdot jautājumu, kāpēc ar tik lielu budžeta finansējumu izglītībai naudas tomēr trūkst, vai tas neliek domāt par neefektīviem tēriņiem.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile Dienai atzīst - "Ja skolu tīklu būtu iespējams optimizēt un padarīt efektīvāku vienas dienas laikā, varētu teikt, ka vispārējai izglītībai līdzekļi patiešām ir pietiekami." Taču skolu tīkla optimizāciju ir plānots īstenot vēl četrus gadus un pabeigt tikai 2020. gadā. Par šo tēmu jau 2001. gadā, tātad pirms četrpadsmit gadiem, izglītības eksperts, pašreizējais Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks rakstīja: "Latvijas izglītības problēmas saistās, pirmkārt, ar neefektīvu resursu izmantošanu. Latvijā ir saglabājies tradicionāli blīvs skolu tīkls ar novecojušu infrastruktūru, lieliem energoizdevumiem un relatīvi zemu klašu piepildījumu, kas neatbilst šodienas iedzīvotāju blīvumam un kvalitātes prasībām. Latvijā ir viena no pasaulē augstākajām skolēnu - skolotāju skaita attiecībām, aptuveni viens skolotājs uz desmit audzēkņiem, ko veicina un nosaka gan lielais skolu skaits, gan šaurā pedagogu kvalifikācija."

Kā redzams, situācija pēc četrpadsmit gadiem ir mainījusies ļoti minimāli. Pašlaik lauvas tiesa no izglītībai atvēlētajiem līdzekļiem ir mērķdotācijas pašvaldībām skolotāju algu nodrošināšanai. Jāteic, ka mazo skolu un mazo klašu lielā skaita dēļ Latvijā ir ievērojami mazāks skolēnu skaits uz vienu skolotāju nekā citviet ES. Seile stāsta, ka saskaņā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pētījumu vidējā izglītības iestāžu ēku noslodze ir tikai 50% no to kapacitātes. Tajā pašā laikā Seile uzsver, ka pamatskolas, kurās mācās bērni no pirmās līdz sestajai klasei, tāpat kā līdz šim paliks iespējami tuvu bērnu dzīvesvietai. Savukārt vidusskolu tīkla optimizācijas nolūkos plānots noteikt limitu, cik skolēnu nepieciešams, lai vidusskolā varētu atvērt 10. klasi.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 17.septembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas