Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

IZM plāno uzdot izstrādāt valsts un pašvaldību nozīmes sporta infrastruktūras attīstības koncepciju

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) plāno uzdot līdz 1.augustam izstrādāt valsts un pašvaldību nozīmes sporta infrastruktūras attīstības koncepciju, nosakot arī kritērijus valsts budžeta finansējuma piešķiršanai, liecina informācija valdības dokumentu vietnē eportfelis.

Nākamnedēļ valdības sēdē tiks skatīts IZM Informatīvais ziņojums "Par sporta centru un līdzīgu projektu turpmāko finansēšanu".

Ziņojumā tiek norādīts, ka viena no problēmām Latvijā ir zems fiziskās sagatavotības līmenis bērniem un jauniešiem, kā arī nepietiekama iedzīvotāju iesaistīšanās sportiskās un veselību veicinošās aktivitātēs, kā arī iedzīvotāju mazkustīgums, kas negatīvi ietekmē darbaspēka veselību un dzīves kvalitāti.

Saskaņā ar Eurobarometer 2009.gada decembra datiem Latvijā ar fiziskām vai sportiskām aktivitātēm vismaz vienu, divas reizes nedēļā nodarbojas 28% iedzīvotāju, savukārt vidēji Eiropas Savienības valstīs nodarbojošos iedzīvotāju skaits procentuāli ir daudz lielāks - 40%.

Viens no iemesliem, kāpēc ir izveidojusies šāda situācija, ir nepietiekamais sporta būvju skaits valstī, kas Sporta politikas pamatnostādnēs 2004.-2012.gadam ir atzīta par vienu no būtiskākajām problēmām, kura apdraud sporta nozares turpmāko attīstību.

Mērķtiecīgas investīcijas sporta, kā arī veselīgu un aktīvu dzīvesveidu veicinošajā infrastruktūrā ir investīcijas Latvijas ilgtermiņa attīstībā, jo tādējādi tiek sniegts būtisks atbalsts iedzīvotāju veselības veicināšanai un darbaspēka kvalitātes uzlabošanai, veidojot veselas, fiziski un garīgi attīstītas personības.

"Bez tam, investīcijas sporta, kā arī veselīgu un aktīvu dzīvesveidu veicinošajā infrastruktūrā reģionos veicina policentrisko attīstību. Ieguldot finanšu līdzekļus sporta, kā arī veselīgu un aktīvu dzīvesveidu veicinošajā infrastruktūrā, nākotnē mazāk finanšu līdzekļi būs jāiegulda veselības aprūpē, noziedzības apkarošanā u.tml., jo tādejādi tiek veicināta cīņa ar šo problēmu cēloņiem, nevis sekām," secināts ziņojumā.

Pēc IZM rīcībā esošās informācijas laika posmā no 2001.gada līdz 2011.gada 1.jūlijam finanšu ministrs valsts vārdā ir izsniedzis galvojumus par LOK saistībām olimpiskajiem centriem Rīgā, Valmierā, Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī un Jelgavā par kopējo summu 42 985 463 latiem. Vislielākā galvojuma summa - 12,7 miljoni latu ir Olimpiskā centra Ventspils attīstības projektam.

Kopējais valsts budžeta ilgtermiņa saistību apjoms olimpisko sporta centru projektu īstenošanai, kuras iekļautas Ministru kabineta rīkojuma "Par valsts budžeta ilgtermiņa saistību maksimāli pieļaujamo apjomu" pielikumā, laika posmā no 2012.gada līdz 2028.gadam sasniedz 59 602 287 latus.

Laikā posmā no 2000.-2007.gadam no Valsts investīciju programmas finansējuma tika uzbūvētas 76 jaunas sporta zāles, savukārt 71 sporta zāle tika pilnībā renovēta. Atšķirībā no citām nozarēm, sporta nozarei Latvijā līdz šim nav bijuši pieejami ES struktūrfondu līdzekļi.

Nepastāvot citiem alternatīviem veidiem kā ministrijai finansēt sporta centrus un līdzīgus projektus, līdz šim vienīgais iespējamais atbalsta veids ir bijis valsts galvojuma mehānisms un ar to saistītās dotācijas valsts galvoto aizdevumu atmaksai.

Valdības sēdes protokollēmuma projekts paredz, ka turpmāk sporta infrastruktūras attīstībai Latvijā izmantojami valsts un pašvaldību budžeta līdzekļi, piesaistītie privātie finanšu līdzekļi, kā arī Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas