Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ja nevar būvēt, nav ko kopt

Stādot priedītes, labojot žogus un lasot atkritumus Pāvilostas pelēkās kāpas apkaimē, trīs desmiti cilvēku, vides ministru Raimondu Vējoni (ZZS) ieskaitot, sestdien piedalījās Latvijā unikālās pelēkās kāpas sakopšanas talkā. Visus kopā bija sasaukusi vides aktīvistu organizācija Zemes draugi, kas sešus gadus ilgā cīņā panāca, ka pirms pieciem mēnešiem daļai kāpas piešķirts lieguma statuss, liedzot tā apbūvi.

Lai arī uz kāpu bija aicināti visi vietējās pašvaldības, Sakas novada domnieki, neviens no septiņiem tā arī neieredās. Kā zināms, vietājā pagasta vara iestājās par to, ka liegumā nevar iekļaut privātīpašniekiem piederošās zemes, lai tās varētu apbūvēt. Domes vadītājs Uldis Kristapsons sazvanīts un vaicāts, kādēļ nav pieņēmis aicinājumu uz talku, vien nolika telefona klausuli.

Neviens no septiņiem Sakas novada domniekiem uz pelēkās kāpas sakopšanas talku sestdien tā arī neieradās.

Diena jau rakstījusi, ka liegums veidots, lai sargātu divu veidu Eiropas nozīmes biotopus — pelēkās kāpas ar zemu lakstaugu veģetāciju un pelēkās kāpas ar kokiem un krūmiem. Teritorijā ir sastopamas arī īpaši aizsargājamo augu sugas — smiltāja neļķe un sīpoliņu gundega. Eiropas Komisija 2005.gada decembrī aicināja Latviju izvedot īpaši aizsargājamu dabas teritoriju Pāvilostā, norādot, ka Latvijā netiek nav nodrošināta pelēko kāpu pienācīga aizsardzība. R.Vējonis norādīja: "Ar Latvijas Dabas fondu ir noslēgts līgums, ka tas izstrādās kāpas dabas aizsardzības plānu un individuālos aizsardzības noteikumus, ko līdz gada beigām jāapstiprina valdībā."

"Pasākumu iecerējām, lai saliedētu Pāvilostas sabiedrību, ko sašķēla cīņa pret tās apbūvēšanu," skaidro Zemes draugu pārstāve Guna Grimsta, piebilstot, ka pēc šādām talkām kāpas dēļ nešķelsies sabiedrība, bet pašu kāpu nešķels pusaudžu motociklu riepu nospiedumi. G.Grimsta izteica nožēlu, ka uz talku neatnāca domnieki, to saistot ar domes rīcībā Zemes draugu atklātām nelikumībām. Jau rakstīts, ka pēc Zemes draugu sūdzības par Sakas novada domes rīcību, apstiprinot meža zemes transformāciju astoņiem īpašumiem, Liepājas policija sākusi kriminālprocesu par domes prettiesisku rīcību.

Talkā piedalījās Vides aizsardzības fonda (VAF) vadītāja Sandra Bērziņa, kura koordinē līdzekļu piešķiršanu pašvaldībām vides vajadzībām. "Ja domnieki ne vien neprasa šos līdzekļus, bet pat atļaujas neatnākt uz novadam būtisku vides pasākumu, protams, finansējums netiek piešķirts," rezumē G.Grimsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas