Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Jezdakova: Ekonomikai uzlabojoties, VID zaudēs ļoti daudz labu darbinieku

Latvijas ekonomikai uzlabojoties, Valsts ieņēmumu dienests (VID) zaudēs ļoti daudz labu darbinieku, intervijā  biznesa informācijas portālam Baltic Business Service prognozēja VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova.

"Mūsu speciālisti darba tirgū allaž ir bijuši ļoti pieprasīti. Šobrīd valstī tomēr vēl ir jūtama krīze, bet līdzko tā beigsies un ekonomika pa īstam sāks iet uz augšu, mēs pilnīgi noteikti zaudēsim ļoti daudz labu darbinieku," viņa sacīja un atzīmēja, ka jau tagad bijušie VID speciālisti strādā Valsts kontrolē, dažādās bankās, auditoru firmās, kā arī konsultantu kompānijās.

"Ja uzņēmēji redzēs, ka mūsu darbinieks ir izglītots speciālists nodokļu jautājumos un viņus apmierinās viņa prasmes, šis darbinieks viennozīmīgi tiks pārpirkts un mēs nespēsim nodrošināt konkurētspējīgu atalgojumu," atzina Jezdakova.

Viņa arī atgādināja, ka apstākļos, kad finansējums visiem dienestiem tika samazināts, VID nauda tomēr tika nedaudz piešķirta, tomēr tas neatrisināja problēmas. "Mums nācās izlīdzināt radikālās atalgojuma atšķirības, kas bija vēsturiski veidojušās, kad pastāvēja VID teritoriālās iestādes, kurām katrai bija savs juridiskās personas statuss, un līdz ar to tās noteica pašas saviem darbiniekiem atalgojumu. Šobrīd teritoriālās iestādes ir likvidētas un līdz ar to bija nepieciešama arī atalgojuma izlīdzināšana," skaidroja Jezdakova.

VID vadītāja informēja, ka šobrīd zem 300 latiem mēnesī nesaņem neviens VID darbinieks, lai gan vēl nesen 2009.gadā vidējā alga iestādē bija ap 300 latiem pēc nodokļu nomaksas, kas ir ļoti maza alga kvalificētiem speciālistiem. "Vienlaikus mēs saprotam, ka nevaram pieņemt darbā vairāk darbinieku. Tāpēc uzsvars jāliek uz dažādu automatizētu sistēmu ieviešanu. Piemēram, pirms dažiem gadiem mēs visus uzņēmumu darbības pārskatus, nodokļu pārskatus un deklarācijas saņēmām papīra formātā. Šobrīd, lai arī ar grūtībām, tomēr visi šie pārskati un deklarācijas tiek sniegtas Elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS), kas nozīmē, ka mūsu darbiniekiem šie dati vairs nav manuāli jāievada sistēmās. Tai pat laikā vēl joprojām saglabājušies daudzi procesi, kuri jāizpilda manuāli. Tāpēc nākotnē mēs vēlamies arvien vairāk iet uz tādu sistēmu, kura ir automatizēta," sacīja Jezdakova.

Pēc viņas teiktā, līdz ar deklarāciju un pārskatu iesniegšanu elektroniski EDS, VID varēja darbinieku skaitu samazināt gandrīz par 1000 cilvēkiem, kas ir ļoti liels skaits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas