Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Jumta logi dod vairāk gaismas

Domājot par mājokļa paplašināšanu, bieži nonākam pie secinājuma, ka papildu dzīvojamo platību var iegūt, izbūvējot bērniņus. Taču, lai tumšie bērniņi pārvērstos par omulīgu un gaišu telpu, liela loma ir dabiskajam apgaismojumam, kuru var iegūt ar jumta logu palīdzību. Tos var brīvi iebūvēt jumta konstrukcijā, un tie apgaismos katru vistumšāko stūri, vienlaikus ļaujot baudīt skaistu ainavu aiz loga vai vienkārši zilas debesis.

Būtisks ir izmērs un atvēršanas veids

"Pati galvenā jumta logu priekšrocība ir tā, ka tie nodrošina telpu ar pilnvērtīgu apgaismojumu un vēdināšanu, tādējādi ikviens bēniņstāvs, pateicoties tiem, var tikt apdzīvots," teic logu ražošanas uzņēmuma Velux pārstāvis Artūrs Blīgzna. Viņš norāda, ka visērtāk jumta logus, protams, ir iebūvēt ēkas celtniecības gaitā, taču tas nebūt nenozīmē, ka tos nevar iemontēt arī jau esošā mājas jumtā, piemēram, renovējot bēniņus vai vēloties mansarda dzīvokli aplaimot ar saules gaismu. Turklāt, pēc Blīgznas teiktā, neesot nozīmes, vai tas ir tērauda, māla dakstiņu, šīfera vai kāda cita materiāla jumts, jo logus var iebūvēt jebkura veida jumta segumā.

No tā, kādas būs īpašnieka vajadzības, ir atkarīga atbilstoša jumta loga izvēle. Pirmkārt, kā norāda Blīgzna, svarīgs ir loga izmērs, kas atkarīgs no diviem faktoriem – attāluma starp spārēm un jumta slīpuma. "Lai neskartu jumta konstrukcijas, jumta loga platumam ir jābūt tādam, kas ievietojas starp spārēm. Savukārt attiecībā uz jumta slīpumu labāk, ērtāk un komfortablāk pašam mājokļa īpašniekam būs tad, ja lēzenākos jumtos tiks iemontēti augstāki jeb garāki logi, bet, ja jumts ir stāvāks, droši var izvēlēties īsākus logus. Tāpat, izvēloties jumta logus, svarīgi, lai logu stiklojuma laukums atbilstu telpas lielumam, piemēram, lai nav tā, ka lielā telpā ir tikai viens maziņš lodziņš vai arī otrādi. Un tieši tāpēc, lai nodrošinātu telpā nepieciešamo gaismu, visoptimālākais risinājums būs tad, ja logu kopējā stiklotā virsma veidos vismaz 15% no telpas grīdas laukuma," iesaka logu ražotājs.

Vienlaikus tikpat svarīgs aspekts kā loga izmērs ir arī tā atvēršanas veids. Proti, klasiskie jumta logi, kurus cilvēki zemākas cenas dēļ iegādājas visbiežāk, atveras līdzsvarā, pagriežoties centrālajā pagrieziena asī. Taču, kā teic Aivars Zēģelis no uzņēmuma SIA Skārda serviss, kurš ar jumta logu tirdzniecību nodarbojas jau vairāk nekā 15 gadu, šiem logiem ir kāds būtisks trūkums, kas nav mazsvarīgs. "Klasiskais jumta logs tiek iebūvēts cilvēka augstumā, bet, atverot šādu logu, vērtnes rāmis atrodas acu līmenī un traucē skatienam. Turklāt, tā kā atverot logu tā rāmis iebīdās telpā, cilvēkam loga tuvumā ir jābūt ļoti uzmanīgam, jo, strauji uzgrūžoties stūrim, var iegūt kādu traumu. Tieši tāpēc es ieteiktu klasiskos jumta logus izvēlēties tikai tad, ja tos paredzēts izvietot ļoti augstu, jo tad šādas problēmas izpaliks," saka Zēģelis. Savukārt tiem, kuriem logus neieciešams iebūvēt zemāk, piemērots risinājums būs panorāmas logi, kam vēršanās ass atrodas pašā loga augšā. Šāds logs atveras pilnībā, un, ja tā apakšējā mala atrodas augstāk par metru no grīdas, tad tajā var nosacīti ieiet kā balkonā.

Tāpat, izvēloties jumta logus, jāpievērš uzmanība, no kāda materiāla jumta logi gatavoti. Lakoti koka logi būs piemēroti dzīvojamajām telpām, teiksim, guļamistabai un bērnistabai. Koka logi ar poliuretāna pārklājumu vai plastmasas logi paredzēti iebūvēšanai mitrās telpās, piemēram, vannas istabā. "Koka logus arī, protams, var likt vannas istabā, bet tad jārēķinās, ka mitrās telpās šo logu mūžs būs īsāks. Tāpat, izvēloties koka logus, būtu vēlams tos ik pēc pieciem gadiem pārlakot, lai tie būtu vizuāli pievilcīgi un kalpotu ilgāk. Visādi citādi jumta logu kopšana nav sarežģīta. Pavasaros un rudeņos, kad veicam mājas ģenerāltīrīšanu, jumta logus notīrīt var ļoti vienkārši, jo tos visus iespējams pagriezt par 180 grādiem, līdz ar to var nomazgāt arī ārējo loga rūti," teic logu ražošanas uzņēmuma pārstāvis.

Lai mansards nepārvērstos par siltumnīcu

"Lai jaunizveidotajā jumta stāvā radītu nevainojamu komfortu, svarīgi ir arī jumta logu aksesuāri, proti, žalūzijas. Pateicoties tām, iespējams kontrolēt dienas gaismas daudzumu un saules starus, lai iegūtu patīkamu un funkcionālu interjera apgaismojumu vai pilnībā aptumšotu telpu," norāda interjera dizainere Inga Romberga. Viņa saka, ka žalūziju izvēle jumta logiem ir gana liela un plaša, un katrs var izvēlēties sev nepieciešamo.

Piemēram, lai mansards ar vareniem jumta logiem dienvidpusē nepārvērstos par siltumnīcu, telpā ieplūstošo karstumu var ierobežot ar saulessargu vai slēģu palīdzību. Saulessargu, kurš līdzinās tādam kā tīkliņam, parasti uzstāda loga ārpusē, un tas veido tādu kā ēnu, tā pasargājot telpu no pārkāršanas, vienlaikus saglabājot telpas arī pietiekami gaišas. Turpretī slēģi, kas arī tiek uzstādīti loga ārpusē, ir gluži kā tādi garāžas vārti, kas nodrošina pilnīgu telpas aptumšojumu, tā ļaujot vasarā glābties no karstuma, bet ziemā – samazināt siltuma zudumus. Turklāt slēģu priekšrocība ir arī tā, ka tie ne vien pasargā no nevēlamiem viesiem, bet arī nodrošina skaņas izolāciju, ļaujot nedzirdēt lietus lāšu un krusas graudu skrapstoņu aiz loga. Protams, jumta logus var izgreznot arī ar parastajām žalūzijām, kuras stiprināmas telpas iekšpusē. "Izvēloties jumta logu žalūzijas iekštelpām, vadīties pēc modes tendencēm nebūtu būtiski. Daudz svarīgāk ir, lai žalūzijas būtu pieskaņotas interjeram un kalpotu mērķim, pilnībā aptumšojot vai arī tikai izkliedējot gaismu," saka Romberga. Tāpat interjera dizainere arī iesaka žalūzijas pirkt kopā ar logiem, jo tā iespējams ietaupīt.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas