Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Juridiskā komisija atbalsta iespēju vismaz 5000 pilsoņiem jau no 16 gadu vecuma vērsties Saeimā ar kopīgu iesniegumu

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, otrajam lasījumam gatavojot grozījumus  Saeimas  kārtības  rullī,  atbalstīja  priekšlikumu, kas paredz tiesības  ne  mazāk  kā  5000  Latvijas pilsoņiem iesniegt Saeimā kolektīvu iesniegumu, portālu Diena.lv informēja Saeimas Preses dienestā.

Iesniegumu varēs parakstīt pilsoņi, kas tā iesniegšanas dienā sasnieguši 16 gadu  vecumu. Parakstot iesniegumu, būs jānorāda savs vārds uzvārds un personas  kods.  Parakstus varēs vākt arī elektroniski, ja tiks nodrošināta parakstu identifikācija un fizisko personu datu aizsardzība.

Kolektīvajā  iesniegumā būs jāietver prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī jānorāda,  kura fiziska  persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus.

Grozījumi paredz, ka kolektīvais iesniegums nedrīkst saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs.

Saskaņā  ar  Juridiskās komisijas atbalstīto priekšlikumu Saeimas Prezidijs ne  vēlāk  kā  10  dienas  pēc  kolektīvā  iesnieguma saņemšanas izvērtē tā atbilstību  izvirzītajām  prasībām  un  lemj  par  tā  nodošanu  sākotnējai izskatīšanai  Mandātu,  ētikas un iesniegumu komisijai, kurai tas jāizvērtē mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas Saeimā.

Uz  komisijas sēdi būs jāaicina kolektīvā iesnieguma iesniedzēju pilnvarotais pārstāvis,   deputāti   no   citām   Saeimas   komisijām  un  pārstāvji  no institūcijām,  kurus  skar  kolektīvajā  iesniegumā  norādītais  prasījums.
Kolektīvā iesnieguma iesniedzēju pārstāvim ir tiesības komisijas noteiktajā kārtībā pamatot iesniegumu un piedalīties tā apspriešanā.

Ne  vēlāk  kā  trīs  mēnešus  pēc  kolektīvā iesnieguma saņemšanas Mandātu, ētikas  un  iesniegumu  komisija sagatavos ziņojumu par kolektīvā iesnieguma izskatīšanu  komisijā  un  Saeimas lēmuma projektu par tā turpmāko virzību. Saeima  lēmuma  projektu  par  kolektīvo  iesniegumu  izskata kā patstāvīgo priekšlikumu.

Juridiskā  komisija darbu pie grozījumiem Saeimas kārtība rullī, kas paredz atteikties   no   patlaban   paredzētajiem   aizklātajiem  balsojumiem  par amatpersonām,  plāno  turpināt nākamnedēļ. Likumprojekts paredz, ka atklāti jāievēl   Saeimas  Prezidija  locekļi,  tiesībsargs,  valsts  kontrolieris, tiesneši,   Satversmes   aizsardzības  biroja  vadītājs,  ģenerālprokurors, Korupcijas  novēršanas  un  apkarošanas biroja vadītājs, Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs un virkne citu likumos noteiktu amatpersonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas