Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Juristu biedrība: Pieņemot partnerattiecību likumu, viendzimuma pāri varētu pieprasīt tiesības adoptēt bērnus

Pieņemot partnerattiecību likumu un ņemot vērā Eiropas juridisko praksi, viendzimuma pāri vēlāk varētu pieprasīt tiesības adoptēt bērnus, otrdien tiesībsarga rīkotajā diskusijā par homoseksuālu pāru kopdzīves reģistrāciju klātesošajiem sacīja Latvijas Juristu biedrības pārstāve Natālija Lazukina.

Viņa norādīja, ka to liecina starptautiskā juridiskā prakse. "Vēlāk, pēc partnerattiecību likuma pieņemšanas, viendzimuma pāri varēs pieprasīt visu, kas pienākas pārējiem, tostarp bērnu adopciju," teica Lazukina.

Tāpat Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs paziņoja, ka pašreizējais tiesiskais regulējums ir pietiekams, lai aizsargātu pārus, tostarp ne tikai netradicionālas orientācijas. "Turklāt jebkura šāda surogātsavienība nonivilē laulības institūtu," uzsvēra Borovkovs.

Viņš klāstīja, ka šāds partnerattiecību regulējums samazinātu laulību nozīmi un šādā demogrāfiskajā situācijā par to ir bezatbildīgi runāt.

Savukārt Mozaīkas pārstāve Evita Goša gan atzina, ka bažas par homoseksuālu pāru tiesībām adoptēt bērnus ir nevietā. "Jau pašlaik Latvijā sievietes, kuras ir homoseksuālas, var adoptēt bērnus, tas nav aizliegts," paskaidroja Goša.

Diskusijā piedalījās arī kardināls Jānis Pujats, kurš norādīja – ja tiktu pieņemts partnerattiecību regulējums viendzimuma pāriem, tad tas nonāktu pretrunā arī ar iedzīvotāju vairākuma vērtībām.

Pujats pauda viedokli, ka homoseksuāli pāri nevar būt pielīdzināmi viendzimuma pāriem. "Homoseksuāli pāri nevar būt līdzvērtīgi ar heteresoksuāliem, jo tiem nevar būt pēcnācēju," teica Pujats. "Mozaīka mēģina izmantot apzīmējumu "minoritātes", taču viņi nav minoritātes – alkoholisms, smēķēšana un arī homoseksuālisms ir netikums," viņš klāstīja.

Savukārt resursu centra sievietēm Marta dibinātāja un līdere Iluta Lāce uzsvēra, ka partnerattiecību likums nepieciešams un tam būtu jāattiecas gan uz heteroseksuāliem, gan homoseksuāliem pāriem.

"Mēs esam saskārušies ar daudziem gadījumiem, ka pēc ilgas kopdzīves nereģistrētās attiecībās tās tiek šķirtas vai otrs partneris mirst, bet partneris paliek pie sasistas siles," paskaidroja Lāce.

Pēc viņas domām, partnerattiecību regulējums šos cilvēkus, kā arī bērnus, kas radušies nereģistrētās attiecībās, vairāk aizsargātu un palīdzētu izvairīties no dažādām nepatīkamām situācijām.

Savukārt Lazukina pauda iepriekš diskusijā minēto, ka pašreizējie likumi ir pietiekami un nav nepieciešams radīt institūtu. "Juristu biedrība uzskata, ka jāpaliek pie tradicionālā institūta, turklāt nav garantijas, ka iespējas reģistrēt savas partnerattiecības izmantos cilvēki, kas līdz šim dzīvoja nereģistrētā laulībā," sacīja Lazukina.

Diskusijas beigās tās dalībnieki norādīja, ka šajā jautājumā jāiesaista plašāks sabiedrības loks, lai uzzinātu pēc iespējas plašāku sabiedrības viedokli šajā jautājumā. Tāpat vēlams izdalīt un izlemt, par kuru jautājumu jādiskutē vispirms – par partnerattiecību regulējumu homoseksuāliem pāriem vai heteroseksuāliem.

Saruna tika rīkota pēc tiesībsarga Jura Jansona iniciatīvas.

Homoseksuālu pāru partnerattiecību jautājums ir izraisījis aktīvas diskusijas, minot gan argumentus par, gan pret to, lai šo jautājumu risinātu arī tiesību aktu līmenī. Diskusija tiek rīkota, lai sniegtu sabiedrībai iespēju izteikt savu viedokli šajā jautājumā, tādēļ uz diskusiju aicināti gan tiesībzinātņu eksperti, sociālantropologi, NVO pārstāvji, kultūras eksperti, gan ikviens sabiedrības pārstāvis, kuram šis jautājums ir aktuāls, uzsvēra tiesībsargs.

Ar ierosinājumu partnerattiecības noregulēt arī tiesību aktu līmenī Tiesībsarga birojā šā gada pirmajā pusē vērsās biedrība Mozaīka, kas apvieno seksuālās minoritātes.

Tiesībsarga birojā ir izveidota Tiesībsarga konsultatīvā padome par partnerattiecību tiesisko regulējumu, kurā skata partnerattiecību jautājumu tikai no tiesību aktu viedokļa. Konsultatīvās padomes ekspertu vairākums norāda, ka nav nepieciešams homoseksuālu partnerattiecību kopdzīves speciāls regulējums. Tā vietā eksperti norāda uz nepieciešamību sakārtot partnerattiecību regulējumu bērnu aprūpes, mantisko un veselības aprūpes jautājumu kontekstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas