Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kampars nepatīkami pārsteigts par savas intervijas parādīšanos Francijas televīzijas sižetā

Francijā sākta izmeklēšana pret kādu firmu, kas ar savu grāmatvežu tīklu vairākās valstīs palīdzēja izveidot ārzonas kompānijas un banku kontus. Un izmeklēšanā pratināts arī Rietumu bankas pārstāvis Francijā. Kāda loma iespējamā noziegumā ir Latvijas komercbankai savu pārbaudi uzsākusi arī FKTK, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Bet vēl pirms diviem gadiem Francijas televīzija vietējos biznesmeņus mudināja naudu pārcelt uz Latviju. Kādā sižetā ofšoru reģistrēšanas firmas īpašnieks lepni stāsta par draudzīgajām Latvijas bankām un intervē tā laika ekonomikas ministru Arti Kamparu. Lai cik tas dīvaini neizklausītos, ministrs pēc franču žurnālistu teiktā esot saprotošs un atbalsta ofšoru biznesu Latvijā.

Firmas France Offshore pārstāvniecības atradušās vairākās valstīs. Arī Latvijā. Uzņēmuma īpašnieks Nadavs Bensusāns. Pagājušā gada pavasarī Francijas žurnālisti gatavoja sižetu par viņa biznesa veiksmēm Rīgā. Mūsu valsti Francijas televīzija dēvē par sava veida ofšoru paradīzi. Bensusāns esot baņķieris, kurš ar uzņēmumu reģistrāciju Latvijā palīdzot daudziem. Lidostā viņš tiek sagaidīts ar ziediem.

Bensusāna firmas reklāmas redzamas Rīgas lidostā. Viņa birojs ar diviem desmitiem darbinieku atradies Vecrīgā. Franču biznesmenis priecājas, ka kopš 2010. gada veiktajām izmaiņām imigrācija likumā, ikviens, kurš nedzīvo Latvijā, triju nedēļu laikā šeit var iegūt rezidenta statusu. Bensusāna firma Latvijā ārzemniekiem palīdzēja dibināt uzņēmumus. Gatavoja papīrus iesniegšanai Uzņēmumu reģsitrā, kārtoja dokumentus citās valsts iestādēs.

Atšķirībā no Šveices vai Beļģijas, bankas Latvijā neuzdodot liekus jautājumus un lieliski spējot glabāt klientu noslēpumus. Rietumnieku finanšu institūcijas neesot tik atsaucīgas. Tāpēc teicama sadarbība firmai esot izveidojusies ar Rietumu banku. Sižetā redzams kā biznesmeni savā kabinetā pieņem pats bankas viceprezidents Ruslans Stecjuks.

Lai pārliecinātu, ka šādam biznesam atbalsts ir pašā augstākajā līmenī žurnālisti intervējuši arī tā brīža ekonomikas ministru Arti Kamparu. Kā apgalvo Francijas telekanāls - arī ministrs slavē Latvijas zemos nodokļus un iespēju šeit attīstīties nodokļu optimizācijas biznesam. Bensusāna biznesam punktu pielikušas Francijas varas iestādes. Aizdomu ēna nu krīt arī uz sižetā redzamo Rietumu banku. Tās pārstāvi Parīzē jau pratinājuši vietējie izmeklētāji. Banka pretenzijas no Francijas varas iestādēm neesot saņēmuši. Izmeklētājus vien interesējot firma, kas piedāvājusi klientiem iespēju optimizēt nodokļu maksājumus.

Eksministrs Artis Kampars tagad ir vīlies. Viņš neesot nojautis par franču žurnālistu vēlmi reklamēt nodokļu aptimizācijas biznesu Latvijā. Un tāpēc jūtas nepatīkami, ka viņš ar savu klātbūtni tajā it kā apstiprinājis Latvijas politiķu atbalstu šādām darbībām. Žurnālisti pieteikušies ministra biroja darbiniekiem un Kampars viņus pieņēmis. "Protams, ka tas sižets pats par sevi ir ar sava veida piegaršu, kas varbūt tiešām pēc formas izskatās ne pārāk patīkami. Bet ja runā par šo manu interviju – nu tas biroja pieteikums, kas ir šis potenciālais intervētājs. Tas bija franču žurnālists, kurš vēlas veidot filmu par to, ka Latvija ir investīcijām labvēlīga vieta. Un cik man zināms arī LIAA bija iesaistīta šajā lietā. Tā kā tas, ko mēs esam darījuši un es arī šajā gadījumā mēģināju stāstīt - kas ir tie argumenti, kāpēc Latvija ir tiešām pievilcīga investīcijām zeme," teic A.Kampars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas