Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kariņam atkal pieprasa skaidrot valdības lēmuma tiesiskumu saistībā ar mediķu algām

Saeimas opozīcijas deputāti ir sagatavojuši atkārtotu pieprasījumu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), pieprasot valdībai pamatot sava lēmuma tiesiskumu saistībā ar likumā noteiktā finansējuma palielinājuma nenodrošināšanu veselības aprūpes darbinieku darba samaksai, informē Saskaņas Saeimas frakcija.

Valdība nākamā gada budžetā ir plānojusi novirzīt papildus līdzekļus mediķu algu palielināšanai, taču ne tādā apjomā, kā pirms aptuveni gada deputāti iebalsoja likumā, proti, valdība ir lēmusi nozarei solīto 120 miljonu eiro vietā iezīmēt papildu 50 miljonus eiro. Valdības pārstāvji ir skaidrojuši, ka šāds lēmums pieņemts, lai budžetā būtu līdzekļi arī citu nozaru vajadzību apmierināšanai.

Septembrī Kariņam jau ticis iesniegts līdzīgs pieprasījums, uz kuru premjers atbildēt pilnvaroja veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP). Šis pieprasījums šonedēļ tika skatīts Saeimas Pieprasījumu komisijā. Kā uzskata opozīcija, šajā sēdē veselības ministre neesot spējusi sniegt "nekādu tiesisku pamatojumu šādam valdības lēmumam, kā arī nespēja sniegt atbildi ne uz vienu no deputātu pieprasījumā uzdotajiem jautājumiem par valdības rīcības tiesiskumu". Tā vietā lai sniegtu Saeimai atbildes par valdības pieņemtā lēmuma tiesiskumu, esot vien izteikti pārmetumi, ka Saeima ir pieņēmusi neizpildāmu likumu.

"Kariņa valdības paustās atrunas, ka Saeima esot pieņēmusi lēmumu, kurš nav izpildāms, ir vērtējamas kā nepamatotas un absurdas, jo šis Saeimas lēmums tika pieņemts savlaicīgi - vēl 2018.gadā, lai, veidojot 2020.gada budžetu, valdība varētu ņemt vērā šo likumdevēja noteikto valsts budžeta prioritāti, nevis ignorētu to," teikts Saskaņas paziņojumā, "turklāt valdības paustās atrunas par "neizpildāmo Saeimas lēmumu" ir klajā pretrunā arī ar pašas valdības rīcību un paša valdības vadītāja pausto par savas valdības vienu no galvenajiem mērķiem - "nodrošināt taisnīgumu un tiesiskumu", jo valdībai bija pietiekoši daudz laika, lai iesniegtu Saeimai izsvērtu un argumentētu savas valdības šīs situācijas izvērtējumu un tai atbilstošus grozījumus likumā, kuri būtu izpildāmi, lai tādējādi nodrošinātu šīs valdības darbības tiesiskumu - tās lēmumu atbilstību Latvijas tiesību aktos noteiktajam."

Saskaņa pārmet, ka valdības dotie solījumi esot bijuši "liekulīgi vai pat melīgi, un patiesībā, slēpjoties zem skaistiem saukļiem, tiek turpināta Kariņa paša piesauktā "vecā politika", kad savstarpējie politiskie darījumi ir svarīgāki par sabiedrībai dotajiem solījumiem, un nu jau arī Latvijas tiesību aktos noteikto, ja tas neiekļaujas varas partiju politisko darījumu ietvarā".

Tagad opozīcijas deputāti ir iesnieguši jaunu pieprasījumu Kariņam sniegt savas valdības lēmuma tiesisko pamatojumu.

 

Top komentāri

godīgi sakot
g
kaut kāda putra jau tai Kariņa galvā ir. Augusts: paziņo, ka šis būšot vēsturiski lielākais valsts budžets. Septembris: atklāj, ka saskaņā ar jau sen kā pieņemtu ES regulu Rīgas parāds ir ieskaitāms valsts parādā, tāpēc samazinās pieejamā budžeta deficīta summa, sāk ņerkstēt, ka par Rīgas parādiem maksāšot visi (lai gan nemaksās, vienkārši valdībai mazāka summa, ko līst zem nulles un aizņemties no starptautiskajām institūcijām). Oktobris: paziņo, ka naudas mediķu algu pielikumam nav, skolotāji knapi, knapi izsita savu pielikumu, ir nauda, ko piemaksāt Pastam par pagastu avīžeļu piegādi mājās, nav naudas, ko piemaksāt par pensiju piegādi mājās, izdomā samazināt bezdarbnieka pabalsta lielumu un izmaksu ilgumu (tā vienkārši, vienā rīta raidījumā paziņo, ka tagad būs šitā, kas liek satraukties par citām sociālajām garantijām, piemēram, pensijām), atrod naudu jaunām vēstniecībām, partiju finansēšanai, Prezidenta kancelejas budžeta pieaugumam par 15%.
.
.
Naudas grūšana mediķiem ir izšķērdēšana- no tā pacientiem medicīna pieejamāka, efektīvāka un lētāka nekļūst. Vispirms ir jānoskaidro, kāpēc tas monstrs (Latvijas medicīna) ir tik rijīgs un kāpēc tik daudz ēd. Bet Kariņam vajadzētu atbildēt, kāpēc partiju (bandu) finansējums tiek palielināts 7 (septiņas, Karl!) reizes. Un tas jau ir noziegums pret sabiedrību.
Enģeļa viesis
E
Kariņš jau tik sekls sava būtībā , ka pat nezina ko pasākt, lai aizpildītu caurumu tukšumā...Varbūt viņam Rinkēvičs par to kaut ko ieteiks? :)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas