Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

KEM izstrādājusi Latvijas enerģētikas stratēģiju līdz 2050.gadam

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) kopīgi ar nozaru ekspertiem sagatavojusi Latvijas enerģētikas stratēģijas projektu, kas paredz turpināt enerģētikas nozares attīstību, veicinot pāreju uz ilgtspējīgiem energoresursiem, tādējādi mazinot atkarību no fosiliem resursiem.

Vienlaikus KEM informē, ka pēc aizritējušām diskusijām ar Valsts prezidentu, KEM kopā ar nozaru ekspertiem fokusa grupās turpinās darbu pie stratēģijas projekta pilnveides, virzot to tālāk plašākām diskusijām ar sadarbības partneriem.

Latvijas enerģētikas stratēģija līdz 2050.gadam izvirzot mērķus un prioritātes, lai pielāgotos straujām pārmaiņām globālajā enerģētikas nozarē un nodrošinātu stabilu, drošu un ilgtspējīgu energoapgādi valstī. 

Stratēģijā ir minēts, ka enerģētikas nozare ir svarīga Latvijas tautsaimniecības attīstībā un konkurētspējas vairošanā. Enerģijas tirgus svārstības, piegāžu ķēdes traucējumi, klimata pārmaiņas, ģeopolitiskie apstākļi ir faktori, kas ietekmē enerģijas pieejamību un to cenas, kas vēl vairāk izceļ nepieciešamību pēc energoresursu dažādības.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) norāda, ka šī stratēģija veidot pēc matemātiskās modelēšanas principiem, sniedzot iespēju pielāgoties nenoteiktībai, un apzināti virzīt enerģētikas nozari, kam ir būtiska loma tautsaimniecībā - enerģētiskās drošības, cenas, pieejamā apjoma un arī enerģijas atjaunīguma kontekstā.

Stratēģijā minēts, ka enerģētikas nozare Latvijā veido 10% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un aptver plašu resursu spektru, tostarp elektroenerģiju, siltumenerģiju un kurināmo. Nozarei ir izšķiroša nozīme valsts ekonomikā un sabiedrības labklājības nodrošināšanā - sākot ar rūpniecisko ražošanu un beidzot ar mājsaimniecībām.

Stratēģijā ir izstrādāti dažādi attīstības scenāriji, ar kuriem Latvija varētu saskarties līdz 2050.gadam - kā optimistiski, tā arī pesimistiski. Alternatīvie scenāriji piedāvā elastību, lai pielāgotos izmaiņām globālajos un vietējos apstākļos. Šāda pieeja nodrošina stratēģijas pielāgojamību dažādiem attīstības ceļiem, lai Latvija ir gatava gan iespējām, gan izaicinājumiem nākotnē.

Vienlaikus KEM norāda, ka visu scenāriju mērķis ir nodrošināt lētāko pieejamo enerģijas grozu Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem.

Scenāriji veidoti, balstoties uz to, kā attīstās globālie notikumi. Labvēlīgā scenārijā valsts uzdevums ir pēc iespējas vairāk gūt labumu no iespējām, kas sniegtas, bet nelabvēlīgā situācijā palīdzēt sabiedrībai un uzņēmumiem pārvarēt grūtības - stabilizēt ekonomiku un nodrošināt energoapgādes drošību.

Pamata scenārijs piedāvā vīziju par iespējamo enerģētikas attīstības ceļu, pamatojoties uz pašreizējām tendencēm. Pamata scenārijs 2050.gadam paredz energoresursu portfeli, kurā dominēs atjaunīgie energoresursi.

Šajā scenārijā tiek prognozēts ievērojams biogāzes, vēja un saules enerģijas pieaugums, kas samazinās fosilo kurināmo izmantošanu. Pakāpeniska pāreja uz atjaunīgajiem resursiem veicinās video draudzīgāku un drošāku energoapgādi, norāda KEM.

Stratēģiju plānots atjaunināt regulāri, lai tā būtu pielāgojama mainīgajiem apstākļiem, kā arī tiks ieviests uzraudzības mehānisms - lai jebkurā brīdī zinātu, kādā scenārijā atrodamies, un kuras politiku ceļa kartes jāiedarbina, vēsta ministrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas