Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ķīla reformu plāns sola pārmaiņas mācību saturā un lielāku patstāvību skolām

Pēdējā gada laikā daudz runāts par pārmaiņām izglītībā un tās jau guvušas apzīmēju Ķīļa reformas. Atsevišķi Izglītības ministra priekšlikumi raisīja plašas diskusijas sabiedrībā, piemēram par mācību gada pagarināšanu. Par šo un citām Roberta Ķīļa piedāvātajām idejām pusgadu darba grupās diskutēja vairāk nekā 50 ekspertu. Un nu ir tapis plāns, ar ko arī šonedēļ sabiedrību sola iepazīstināt Izglītības ministrs, vēsta Latvijas Radio.

No izglītības reformu plāna darba varianta izriet, ka divu gadu laikā ir plānots strādāt gan pie pārmaiņām mācību satura, gan procesa organizēšanā, pie tam eksperti piedāvā skolām dot daudz lielāku patstāvību. Līdz šim vislielākās un kaismīgākās emocijas ir bijušas par mācību gada garumā Kā iepriekš intervijā Latvijas Radio stāstīja Roberts Ķīlis - eksperti ir rosinājuši - lemšanu par mācību gada garumu varētu atstāt skolu ziņā.

Būtisku jaunumu plānā neparādās, atzīst Latvijas Radio aptaujātie nozaru pārstāvji - tās ir tās pašas idejas par kurām Roberts Ķīlis runāja jau stājoties amatā. Reformu plānā eksperti ir arī analizējuši dažādi vērtēto Ķīļa piedāvājumu, lai nauda sekotu bērnam līdz skolai vai galvojumu sistēma. Latvijas Vecāku kustības pārstāvis Reinis Ziļevs, kurš strādāja šajā grupā noliedz, ka plānā ir piedāvātais tikai ministra idejas.

Izglītības reformu plāns ir pievērsis arī uzmanību skolotāju motivēšanai - gan lai skolotāju atalgojums atbilsti darba kvalitātei, gan 40 stundu darba nedēļas ieviešanu. Plāns runā arī par direktoru termiņu uz noteiktu laiku un to kā uzlabot izglītības kvalitāti. Jānis Krastiņš no Pedagogu atzīst, ka daudzu plānu punktu realizēšana tiek vilkta garumā un to saista ar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Tikmēr Ķekavas novada domē par izglītību atbildīgais deputāts Juris Jerums, Ķīļa reformu plānu vērtē atzinīgi - esot aprakstīti veicamie uzdevumi, ir konkrēti termiņi un atbildīgās institūcijas. Arī lielāka patstāvība skolām pēc pašvaldības pārstāvja domām ir pamatota.

Izglītības ministrija pašlaik vēl gaida priekšlikumus no pašvaldību Izglītības pārvaldēm, lai varētu pabeigt darbu pie plāna rakstīšanas. Ceturtdien Izglītības ministrs to sola publiskot un ļaut tad jau plašākai sabiedrībai par to izteikties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas