Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Vienlaikus notikusi kratīšana arī pie uzņēmēja Viestura Tamuža

KNAB aiztur Kaimiņu

Saeima ceturtdien atbalstīja lēmumu par piekrišanu aizturēšanai, kā arī kratīšanai pie deputāta Artusa Kaimiņa (KPV LV). Uzreiz pēc Saeimas sēdes Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki deputātu aizturēja.

Pēc aizturēšanas deputātam tika nolasītas viņa tiesības. Kaimiņš sniedza intervijas plašsaziņas līdzekļiem, bet KNAB darbinieki tikmēr viņu gaidīja dažus soļus nostāk.

Pēc Kaimiņa improvizētās preses konferences viņam klāt pienāca KNAB darbinieks un uzrādīja žetonu. Tad deputāts KNAB darbinieku pavadībā pameta Saeimas ēku un iesēdās biroja mikroautobusā.

KNAB aģentūrai LETA apliecināja, ka atbilstoši sāktam kriminālprocesam KNAB šodien lūdza Saeimai atļauju veikt kriminālprocesuālās darbības attiecībā pret Saeimas deputātu.

KNAB sniegšot papildu ziņas un skaidrojumu, tiklīdz tas būs iespējams.

Jau ziņots, ka trešdienas rītā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija skatīja Ģenerālprokuratūras lūgumu saistībā ar deputātu Kaimiņu. Komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (Saskaņa) informēja, ka komisija izskatīja Ģenerālprokuratūras iesniegumu par piekrišanu aizturēšanai, personas kratīšanai, kratīšanas sākšanai pie personas, kā arī aizturēšanas un kratīšanas rezultātā izņemtās mantas apskatei pie Kaimiņa. Komisija šo lēmumu atbalstīja vienbalsīgi. Sīkāku informāciju Saeimas sēdē Orlovs nesniedza.

Saeima atbalstīja šo komisijas lēmumu.

Kaimiņš Saeimā ievēlēts no Latvijas Reģionu apvienības saraksta. Vēlāk viņš dibināja partiju KPV LV, kas plāno startēt šogad gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

Iepriekš Kaimiņš bija Latvijas Nacionālā teātra aktieris.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret deputātu, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.

Uz komisijas sēdi ieradās arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāve un Māris Urbāns no Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas, vēstīja lsm.lv.

Gobzems aģentūrai LETA arī pastāstījis, ka KNAB patlaban veic kratīšanu pie uzņēmēja Viestura Tamuža.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret deputātu, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.

Kā liecina Firmas.lv informācija, Tamužs nodarbojas ar uzņēmējdarbību dažādās jomās. Patlaban viņš darbojas vairākos uzņēmumos, tostarp ir AS PET Baltija padomes priekšsēdētāja vietnieks un AS Eco Baltia padomes priekšsēdētājs. Savulaik bijis arī SIA Nordic Plast padomes priekšsēdētājs un SIA Stora Enso Packaging izpilddirektors.

Tamužs ir arī Latvijas Orientēšanās federācijas valdes priekšsēdētājs.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Tamužs savulaik iesaistījās arī politikā. 2010. gadā partiju apvienība Ražots Latvijā Tamužu izvirzīja par savu Ministru prezidenta amata kandidātu. Partija gan netika ievēlēta Saeimā.

2014. gadā Tamužs piedalījās bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas vadītās partijas No sirds Latvijai dibināšanā un bija tās valdes loceklis, taču dažus mēnešus pirms 12. Saeimas vēlēšanām Tamužs paziņojis, ka nepiedalīsies tajās no šī politiskā spēka saraksta, pārmetot partijas finansēšanu "no nezināmiem avotiem".

Kā liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja datu bāze, Tamužs veicis četrus ziedojumus politiskajām partijām, visi tie veikti 2010.gadā apvienībai Ražots Latvijā kopumā 1345 latu (1909 eiro) apmērā.

(pievienotas 4. un 5. rindkopas ar KNAB sniegto informāciju)

Top komentāri

JONJ
J
šleseru gan nekratīja
bet
b
Es no raksta neesmu sapratis, kāds ir nodarījums, par ko viņš aizturēts. Vai žurnālisti nevar rakstīt skaidrāk?
Ace Akla
A
Kratīšana nav nekas. Tikai tirināšana skaitās. Vai tomēr nebūs labāk, ja kaimiņa vietā pie staba tirinātos visi 100 saeiminieki?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas