Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Koalīcijā varētu atbalstīt FM jauno risinājumu nodokļu izmaiņām

Valdošās koalīcijas partijas varētu vienoties par atbalstu Finanšu ministrijas (FM) izstrādātajam alternatīvajam priekšlikumam darbaspēka nodokļu reformai.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) žurnālistiem koalīcijas padomes sēdes pārtraukumā norādīja, ka pašreiz piedāvātais variants ir "pietiekami izsvērts" un "gan palīdz ģimenēm, palīdz mazināt sociālo nevienlīdzību, gan mazina nodokļu slogu darba devējiem un darba ņēmējiem".

Viņš skaidroja, ka, samazinot iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, kā tas bija iepriekš paredzēts, tiktu samazināts kopējais nodokļu slogs par 74 miljoniem latu, bet jaunais piedāvājums - par 87 miljoniem latu.

Taujāts, vai koalīcija atbalsta šo risinājumu, Vilks sacīja, ka Reformu partija (RP) joprojām uzskata, ka IIN samazinājums bija labāks variants, bet kopumā arī RP atzina, ka tas ir labākais risinājums.

RP uzskata, ka jaunajam FM priekšlikumam var piekrist kā kompromisa variantam, jo pašreizējais piedāvājums ir labāks par iepriekšējiem. Turklāt sarunā tika iesaistīti un uzklausīti arī valdības sociālie partneri, sacīja RP pārstāve Anna Kononova. Vienlaikus RP pauž nožēlu par to, ka solījumi attiecībā uz IIN samazinājumu netiek īstenoti pilnībā.

RP valde vēl diskutēs par budžeta jautājumiem kopumā.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš pauda, ka nacionālajai apvienībai nav konceptuālu iebildumu pret FM alternatīvo piedāvājumu.

Kā ziņots, ņemot vērā sociālo un sadarbības partneru izteiktos viedokļus un priekšlikumus attiecībā uz valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumiem, FM izstrādājusi alternatīvu priekšlikumu darbaspēka nodokļu reformai.

Priekšlikums paredz saglabāt IIN likmi 24% apmērā 2014.gadā un samazināt to līdz 22% 2016.gadā, kā arī nākamgad samazināt VSAOI likmi darba ņēmēju pusē no 11% uz 10,5% un samazināt VSAOI likmi darba devēju pusē no 24,09% uz 23,59%. Papildus tam plānots paaugstināt IIN atvieglojumu par apgādājamajām personām no 80 uz 116 latiem (165 eiro), tādējādi veicinot demogrāfiskās situācijas uzlabošanos, un paaugstināt neapliekamo minimumu no 45 līdz 53 latiem (75 eiro).

FM aplēses rāda, ka ģimene ar diviem bērniem, kur katrs no vecākiem mēnesī saņem 250 latu algu, ar IIN samazinājumu gadā papildus saņemtu 76 latus, bet ar alternatīvo priekšlikumu - vairāk nekā 300 latu. Ģimene ar diviem bērniem, kur katrs no vecākiem saņem 500 latus mēnesī ar IIN samazinājumu saņemtu 182 latus gadā, taču ar alternatīvo modeli - 326 latus. Savukārt ģimene ar trim apgādājamajiem un 1000 latu algu katram no vecākiem ar IIN samazinājumu papildus saņemtu ap 400 latiem gadā, bet ar alternatīvo priekšlikumu ap 500 latiem.

Ja tiktu īstenots patlaban likumā noteiktais un IIN likme tiktu samazināta līdz 22%, budžeta ieņēmumi nākamgad būtu par 74 miljoniem latu mazāki. Savukārt alternatīvajā priekšlikumā paredzētās VSAOI likmes mazināšana darba ņēmēju pusē fiskālā ietekme ir mīnus 22,6 miljoni latu un darba devēju pusē arī mīnus 22,6 miljoni latu. Neapliekamā minimuma palielināšana rada ieņēmumu samazinājumu par 14,9 miljoniem latu, bet atvieglojumu par apgādībā esošām personām paaugstināšana samazina ieņēmumus budžetā par 27 miljoniem latu. Tādējādi alternatīvā priekšlikuma fiskālā ietekme kopā veido 87,1 miljonu latu, kas pārsniedz iepriekš plānoto fiskālās ietekmes apmēru.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Ziņas

    Vairāk Ziņas


    Politika

    Vairāk Politika


    Rīgā

    Vairāk Rīgā


    Novados

    Vairāk Novados


    Kriminālziņas

    Vairāk Kriminālziņas