Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kolkā izskalots sena kuģa vraks

Sestdienas rītā, kad Latvijā un Igaunijā jūras piekrastē pūta brāzmains vējš, Kurzemē pie Kolkas raga Baltijas jūras krastā pamanītas vēja izskalotas sena kuģa paliekas. Kolkas ciema valdes priekšsēdētājs Jānis Dambītis pauž viedokli, ka Kolkas krastā ir izskalots patiešām vērtīgs vēsturiskais mantojums.

Dambītis minēja divas krastā izskalotā vraka izcelsmes versijas. 1625.gadā septembra vētrā Baltijas jūrā nogrima desmit zviedru burinieki. Iespējams, šodien krastā ir izskalotas tieši kāds no šiem kuģiem. Otra versija - krastā viļņi izmetuši kādu no Krišjāņa Valdemāra laika kuģiem. 19.gadsimtā šajā rajonā Baltijas jūrā nogrimuši 82 buriniekiem.

Dambītis pastāstīja, ka ir sazvanīts Jūrmalas pilsētas muzeja galvenais zemūdens vēstures speciālists, Zemūdens arheoloģijas centra vadītājs Voldemārs Rains, kurš palīdzēs noteikt atraduma izcelsmi, kā arī sniegs konsultācijas par vraka saudzīgu izcelšanu un pārvietošanu. Kā skaidroja Dambītis, būtu riskanti, piemēram, ar traktoru vilkt tālāk krastā atradumu, jo tā to varētu sabojāt. Turklāt patlaban vraku nekas neapdraud - tas ir izskalots smiltīs.

Rains un viņa zemūdens arheologu komanda ir pieredzējuši speciālisti, piemēram, savulaik viņi Kolkā strādājuši pie izskalotas baržas izcelšanas.

Dambītis pauda prieku par atradumu, atzīstot, ka tas ir unikāls - var redzēt koka tapas un citas interesantas detaļas. "Tāds skaistums nav bijis," sacīja Kolkas ciema vadītājs.

Viņš arī norādīja, ka vraks atrasts zīmīgā dienā - šodien plkst.15 Dundagas novada Kolkas pagastā, Kolkas Tautas namā, ir grāmatas "Senais lībiešu ciems Kolka" atvēršanas svētki. Grāmatas autore ir Kolkas pagasta iedzīvotāja Baiba Šuvcāne.

Izskalotais kuģa vraks atrodas pludmalē netālu no Kultūras nama, un pasākuma viesi varēs apskatīt vērtīgo atradumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas