Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Komunikācijas eksperti pieprasa caurspīdīgu NEPLP kandidātu izvērtēšanu

Pašreizējā situācijā demokrātiskai un profesionālai Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes  (NEPLP) locekļu kandidātu izvērtēšanai ir vairāki apdraudējumi, uzskata komunikāciju eksperti, portālu Diena.lv informēja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes pārstāve Gita Valtenberga.

"Sekojot līdzi procesiem, kā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija (CSLK) uzklausa kandidātus darbam NEPLP un kā nepubliskajā telpā izplatās dažāda informācija par iespējamajām Saeimā pārstāvēto partiju interesēm ietekmēt kandidātu izvērtēšanas procesu, lūdzam jūs, Saeimas priekšsēdētājas kundze un Valsts prezidenta kungs, pievērst NEPLP veidošanas procesam īpašu uzmanību," teikts vēstulē, ko Latvijas Universitātes (LU), Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Vidzemes augstskolas komunikācijas studiju mācību spēki nosūtījuši Latvijas Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, Latvijas Republikas 11. Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai un Latvijas Republikas 11. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājai Mūrniecei.

Eksperti norādīja, ka, pirmkārt, CSLK nav publiskojusi kritērijus, kādus komisijas locekļi izmanto un izmantos, lai izvērtētu, kuri kandidāti vislabāk nākamajos gados varētu nodrošināt Latvijas elektronisko plašsaziņas līdzekļu sistēmas un Latvijas sabiedrisko mediju kvalitatīvu un Latvijas sabiedrības interesēm atbilstīgu attīstību.

"Otrkārt, CSLK nav arī publiskojusi procedūras kārtību, termiņus u.c. raksturojumus, tāpēc procesam nav pietiekama caurspīdīgumu, un mūsu sabiedrībā, kur ir ļoti zema uzticēšanās valsts varas institūcijām, tas var radīt aizdomas, ka kandidātu izvēles process tiek slēpts plašai publikai," norādīts vēstulē.

Eksperti arī domā, ka "spēkā esošais Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums ir devis iespējas sabiedrībai piedalīties kandidātu izvirzīšanā darbam NEPLP, un šī iespēja ir aktīvi izmantota, bet likums neregulē, kādai jābūt CSLK praksei sadarbībā ar biedrībām un nodibinājumiem, kas darbojas plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes un cilvēktiesību jomā, lai izvirzītu kandidātus Saeimas balsojumam".

Tāpēc eksperti aicina "11. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju kandidātu izraudzīšanu darbam Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē padarīt caurspīdīgāku, nosakot kritērijus, pēc kuriem notiks kandidātu atlase, publiskojot atlases realizācijas kārtību un termiņus, kā arī informējot sabiedrību, kā un ar kādām organizācijām notiks konsultācijas par kandidātu izvirzīšanu Saeimas balsojumam. Atbilstoši pēc tam informējot par šo konsultāciju rezultātiem".

Vēstuli parakstīja LU Komunikācijas studiju nodaļas vadītāja, profesore Inta Brikše, RSU Komunikācijas katedras vadītāja, docente Anda Rožukalne un Vidzemes Augstskolas Mediju studiju un žurnālistika profesionālās bakalaura programmas direktore, Mg.sc.soc. Agnese Karaseva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas