Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 29. augusts
Aiga, Armīns, Vismants

Kravas automašīnas vadītājam par braukšanu trīs promiļu reibumā piemēro divus mēnešus cietumā

Zemgales rajona tiesa piespriedusi divus mēnešus cietumā kravas automašīnas vadītājam par braukšanu vairāk nekā trīs promiļu reibumā, aģentūra LETA noskaidroja prokuratūrā.

Tāpat tiesa nolēma atņemt transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

Sodu apsūdzētajam minētajā apmērā tiesas debatēs lūdza piespriest arī valsts apsūdzības uzturētājs. Spriedums netika pārsūdzēts un ir stājies likumīgā spēkā.

Šā gada 10.aprīlī apsūdzētais vīrietis vadīja minēto spēkratu sakabē ar puspiekabi pa autoceļu Rīga-Ventspils, kur Tukumā uzbrauca ceļa aizsargbarjerai, bojājot to. Pēc notikušā apsūdzētais aizbrauca no notikuma vietas, neziņojot par notikušo policijai. 

Likumsargi apsūdzētā vīrieša vadīto transportlīdzekli apturēja Tukuma novadā, Sēmes pagastā.

Pirmstiesas kriminālprocesā noskaidrots, ka apsūdzētais vīrietis kravas automašīnu vadīja vairāk nekā 3,1 promiles reibumā.

Transportlīdzeklis pieder citai personai, tāpēc to konfiscēt nedrīkst, bet šādos gadījumos likumā ir paredzēts, ka no noziedzīga nodarījuma izdarītāja piedzen pilnu vai daļēju šā transportlīdzekļa vērtību. Konkrētajā gadījumā tiesa lēma no apsūdzētā valsts labā piedzīt daļēju automašīnas vērtību - 6000 eiro.

Konkrētā krimināllieta izskatīta vēl pirms 4.jūlija, kad spēkā stājās grozījumi Krimināllikumā, kas būtiski padara bargāku sodu par transportlīdzekļa vadīšanu reibumā vai vai ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu. Saskaņā ar šiem grozījumiem vainīgā persona tiks sodīta tikai ar brīvības atņemšanas saistītu sodu.

Jau ziņots, ka aprīlī Zemgalē bija vēl viens līdzīgs gadījums. 

24.aprīlī kāds iedzīvotājs, kurš pārvietojās pa autoceļu virzienā no Rīgas uz Jelgavu, pamanīja kravas automašīnu ar piekabi, kuras vadītājs brauca ļoti nepārliecinoši.

Aculiecinieks sazinājās ar Valsts policiju, informējot par aizdomīgo spēkratu, kā arī virzienu, kurā tas dodas, sniegto informāciju apstiprinot ar video materiālu, kas pierādīja nepārliecinošo transportlīdzekļa vadību.

Pēc neilga laika policisti kravas automašīnas vadītāju atrada un, veicot pārbaudi, vadītājam tika konstatēts 3,16 promiļu liels alkohola reibums.

Šī vadītāja lieta atrodas tiesā un sēde nozīmēta 9.septembrī, aģentūra LETA noskaidroja prokuratūrā.

2022.gada novembrī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promiles.

Tāpat kriminālatbildība paredzēta par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē.

Tāpat tiek konfiscēts transportlīdzeklis, ja īpašnieks to vadījis stiprā reibumā vai atteicies no apreibinošo vielu klātbūtnes organismā pārbaudes. Gadījumos, ja reibumā vadītais transportlīdzeklis pieder citai personai, tad no vainīgās personas piedzen pilnu vai daļēju šī transportlīdzekļa vērtību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas