Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kredītņēmējiem, kuri nespēj maksāt, piedāvā ieviest atstāto atslēgu principu

Nespējot atdod kredītu, kredītņēmējam nāksies atdot ieķīlāto nekustamo īpašumu un kredītsaistības būs nokārtotas – pie šādas likumdošanas iniciatīvas pašlaik strādā neatkarīgo deputātu grupa.

Neatkarīgie deputāti norāda, ka šāda sistēma pastāv jau daudzās pasaules valstīs, bet Latvijā banku iebildumu dēļ līdz šim nav ieviesta. "Viens no mūsu politiskajiem mērķiem ir cīnīties par to, lai Latvijā tiktu ieviests šāds atstāto atslēgu princips, kas darbojas ļoti daudzās pasaules valstīs, bet Latvijā nedz likumdošanā, nedz praksē nav nostiprinājies. Atsevišķas bankas to piedāvā kā pakalpojumu, tomēr kopumā tas nerisina jautājuma būtību," skaidro neatkarīgais deputāts Viktors Valainis.

Pašlaik Latvijā iedzīvotāji, pretstatā daudzām citām valstīm, pat atdodot ieķīlāto nekustamo īpašumu, arvien var būt bankām parādā.

"Atstāto atslēgu princips Latvijā bija jāievieš jau no banku sistēmas attīstības pirmsākumiem. Tādējādi tiktu disciplinētas gan bankas, gan kredītņēmēji. Tieši šī principa iztrūkums lielā mērā veicināja neapdomīgo kreditēšanas bumu Latvijā," uzsver V.Valainis.

Likuma izmaiņu ierosinātāji šo iniciatīvu pārrunājuši arī ar Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāvjiem Mārtiņu Bičevski un Gunti Beļavski, kuri neiebilst pret šo ideju kopumā. Tomēr asociācijas pārstāvji uzsver, ka šo lēmumu nedrīkst sasteigt – atstāto atslēgu princips Latvijā esot ieviešams un akceptējams.

Bankas Citadele valdes loceklis Guntis Beļavskis informējis, ka bankām esot nepieciešams pārejas periods, lai sagatavotos šāda principa un noteikumu ieviešanai Latvijā, jo tas būtiski mainīs kreditēšanas apstākļus un tirgu.

"Darbs pie šīs idejas ir tikai sācies, un Mājokļu apakškomisijā plānots iztirzāt vēl virkni citu iniciatīvu, lai atvieglotu un uzlabotu šobrīd smago situāciju komunālo maksājumu jomā," uzsver V. Valainis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas