Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Kučinskis: Par algu iesaldēšanu pāragri domāt

Lai gan Latvijas ekonomikas attīstība ir uzņēmusi apgriezienus, pagaidām nav lielu ekonomikas pārkaršanas draudu, līdz ar to nav arī vajadzības iedarbināt instrumentus ekonomikas attīstības bremzēšanai, piemēram, iesaldējot valsts pārvaldē strādājošo algas, šorīt intervijā LNT raidījumam 900 sekundes sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

"Ekonomiskās attīstības tendences ir visā Eiropā. Faktiski mēs esam kaut kur otrie, trešie attīstības ziņā. Pirmā, starp citu, ir Rumānija, kura gan bija vairāk atpalikusi. Protams, ka tam mēs pievēršam ļoti lielu uzmanību, bet es domāju, ka šobrīd tādu ļoti lielu draudu nav," izskanējušās bažas par iespējamu ekonomikas pārkaršanu komentēja premjers.

Viņš atzīmēja, ka krīzes tuvošanās gadījumā valstij būtu jāizmanto instrumenti, lai ekonomikas attīstību nobremzētu, un daži no šiem instrumentiem ir algu iesaldēšana valsts sektorā, celtniecības apjomu samazināšana, izmaksu samazināšana. Šādus paņēmienus, pēc valdības vadītāja teiktā, vajadzēja izmantot pirms iepriekšējās ekonomikas krīzes, taču tas diemžēl netika izdarīts.

"Šobrīd tāda situācija vēl nav. Ir spiediens uz darba samaksu, ir spiediens privātajā sektorā un visvairāk, protams, celtniecībā. Celtniecības jaudas ir atjaunojušās, bet ļoti daudz celtnieku tajos gados izbrauca. Faktiski mēs šobrīd arī neraudam par to, ja kāda programma, kas prasa investīcijas celtniecībā ar valsts atbalstu, aizkavējas. Tā netieši tas tiek balansēts," skaidroja Kučinskis.

Viņš atkārtoja, ka patlaban neredz pamatu apzināti iedarbināt kādu no ekonomikas attīstību bremzējošajiem instrumentiem. "Es nezinu, vai šobrīd mēs tādā mērā runājam par krīzi, lai valdība pieņemtu lēmumu iesaldēt pilnīgi visas algas. (..) Es domāju, ka šobrīd vēl nav iemesla par to runāt," norādīja valdības vadītājs.

Kā ziņots, Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētājs Jānis Platais augustā brīdināja, ka Latvijas ekonomikā parādās "trekno gadu" pazīmes, tāpēc jāgatavojas iespējamām sekām. Vairāki ekonomisti tikmēr pauduši, ka bažām par ekonomikas pārkaršanu vēl īsti nav pamata, lai arī zināma piesardzība būtu jāsaglabā. Citi ekonomikas eksperti pauduši mazāku optimismu, drīzāk sliecoties pievienoties FDP vadītāja paustajam.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzskata, ka publiskajā telpā saceltā trauksme par ekonomikas pārkaršanu ir lieka. Viņa atzinusi, ka ir svarīgi veidot budžetu fiskāli atbildīgi, tajā pašā laikā esot jāņem vērā, ka Latvijas ekonomikai patlaban ir labs attīstības periods. "Par ekonomikas pārkaršanu noteikti nav runas. Publiskajā telpā uzturētie trauksmes zvani par ekonomikas pārkaršanu ir lieki, jo esam daudz darījuši, lai ekonomiku iekustinātu," paudusi finanšu ministre.

Jau ziņots, ka, uzsākot 2018.gada budžeta sagatavošanu, FM ir atjaunojusi makroekonomisko rādītāju prognozes 2017.-2020.gadam. Atbilstoši jaunajām prognozēm, Latvijas ekonomikas izaugsme šogad paātrināsies līdz pat 3,7%, bet 2018.gadā būs 3,4% līmenī.

 

Top komentāri

Maigonitis
M
Latvijas prezidentiem, ministriem, ieredniem, deputatiem algas ir jasamazina par 50%- 70% un ir janonem visas privlegijas un socialas garantijas kada sie zagli, banditi pedejo 27 gadu laika sevi ir iedalijusi un pieskirusi uz apzagto un nabadziba, pusbada nomerdeto cilveku rekina. Ka tas var but, ka ministris latvija sanem 3 500 eiro/menesi lielu algu, bet pensionars par muza darbu ar darba stazu 30, 40, 50...dara gadi sanem nabadzibas pensiju 300 eiro/menesi? Tai pat like Latvijas alkatigie, egoistiskie, zagligie president, ministri, ieredni, deputati nav sepjusi normal sakartot Latvijas valsti nevienu nozari. Latvija valda netaisniba, nabadziba, bezceriba...
Juziks
J
Tauta Latvija, lielaka dala, dzivo nabadziba, pusbada, aktivakie pamet so izlaupito, nabadziba, posta novesto valsteli, bet kadam prata ir samazinat darbiniekiem algas. Kad tiks atcelts likums Par diplomatu izdienas pensijam? K aari visi citi likumi, kuros ir iestradatas privlegijas, un likumos noteiktas milzigas algas un pensijas Latvijas valsts iznicinatajiem un latvieus tautas slepkavam preziem, valsts amatpersonam?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas