Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kuldīgas sinagoga pārtaps par bibliotēku

Jau šinī desmitgadē kuldīdznieki plāno tikt pie daudz labākām un plašākām telpām savai galvenajai bibliotēkai — par tās nākamo mājvietu konceptuāli izraudzīta XIX gadsimtā celtā ebreju sinagogas ēka vecpilsētā. Padomju laikā pārbūvētā kinoteātra vajadzībām tā pēdējos gados stāv neizmantota. Rekonstrukcijai nepieciešamo vismaz miljonu eiro jeb aptuveni Ls 700 000 paredzēts piesaistīt no dažādiem avotiem, tanī skaitā pašvaldības. Otrdien tās izveidotā darba grupa pārrunāja šī vērienīgā projekta detaļas.

"Kuldīgā ir tikai daži manas ticības cilvēki, tāpēc atjaunot ēku kā kulta celtni nav nedz iespēju, nedz vajadzības," Dienai saka Kuldīgā dzīvojošā ebrejiete, mūzikas skolotāja Heda Auziņa, par visnotaļ atbalstāmu un gudru uzskatot pašvaldības iniciatīvu namu nevis vienkārši restaurēt, bet piemērot kultūras vajadzībām, jo tas neaizvainotu ticīgo jūtas un nebūtu pretrunā ar celtnes sākotnējo sūtību. Viņa ir gandarīta arī par piedāvājumu vienu telpu atjaunotajā ēkā atvēlēt ekspozīcijai par kādreiz kuplās ebreju kopienas dzīvi Kuldīgā, jo tai šeit piederēja ne vien veikali un uzņēmumi, bet arī sava skola, pansionāts, sinagoga.

"Man ir bijušas vairākas sarunas ar Latvijas ebreju draudžu un kopienu vadītājiem par to, kas, viņuprāt, varētu būt agrākā Kuldīgas ebreju kvartāla bijušajā sinagogas ēkā, lai jaunā funkcija nekonfliktētu ar tās sākotnējo nozīmi. Viņi piekrita mūsu idejai par bibliotēku, kas pilsētas sabiedrības diskusijās konkrētas aprises ieguva pagājušā gada rudenī," Dienai stāsta Kuldīgas pilsētas domes priekšsēdētājs Edgars Zalāns (TP). Kuldīdznieki uzskatījuši, ka romantiskās vecpilsētas atdzīvināšanai vajadzīgi jauni sabiedriski objekti. Sākotnēji bijusi doma pašvaldībai piederošo ēku pārbūvēt par koncertzāli, taču bibliotēka likusies svarīgāka. Par labu iecerei nostrādājis arī fakts, ka bibliotēkai atšķirībā no izklaidei domātām celtnēm nav vajadzīgas plašas autostāvvietas, kas radītu transporta problēmas.

E.Zalāns pieļauj, ka tiks saglabāts ēkas tagadējais veidols, lai gan iespējama arī saskanīgas piebūves celtniecība. "Šā gada laikā darba grupā mums jānonāk līdz vienotai izpratnei par ēkas galīgo veidolu, investīciju apjomu. Ap 2009.gadu mūsu bibliotēka varēs pārcelties uz atjaunoto ēku."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas